Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miun forskar om skogsbranden

Forskare vid Mittuniversitetet ska ta sig an skogsbranden i Västmanland.
De ska undersöka dels hur myndigheternas samordning av kommunikation fungerade i skarpt läge, dels hur medierapporteringen såg ut.

Annons

Det är forskare vid Mittuniversitetets Demicom, som forskar om demokrati och kommunikation i det digitala samhället, som har fått uppdraget av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Uppgiften består av två olika forskningsprojekt.

Catrin Johansson och Emelie Bäck ska studera hur informationssamordningen gick till under branden.

– MSB hade telefonmöten med berörda myndigheter under branden, där de samordnade information till allmänheten. Vi har följt mötena och ska nu analysera materialet, säger Catrin Johansson, professor i organisationers kommunikation.

Hon säger att branden var en allvarlig händelse, men att det kommer att vara intressant att undersöka hur kommunikationen och samordningen av den fungerade.

– Jag tror att man kan lära sig mycket. Tanken är att vi ska ta fram styrkor och svagheter i hur kommunikationen och koordineringen av den gick till.

Resultatet beräknas kunna presenteras i början av 2015.

Det andra forskningsprojektet rör mediernas rapportering från branden. En forskargrupp ska undersöka den traditionella bevakningen i press, radio och tv, och redaktionernas arbete med sociala medier under branden. Lars Nord leder gruppen.

– Det är intressant att undersöka hur medierna värderar alla budskap och källor i sociala medier under en kris som denna, säger Lars Nord, professor vid Mittuniversitetet.

Resultatet kommer att redovisas under 2015.

Mer läsning

Annons