Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mjölkbönder bussas till Stockholm för att manifestera

/
  • En busslast med mjölkbönder och LRF-medlemmar på väg till Stockholm för att manifestera för den svenska mjölken.

En busslast mjölkbönder och LRF-medlemmar reste på söndagen till Stockholm för att manifestera för den svenska mjölken.
– De svenska mjölkbönderna behövs, säger Gunilla Kjellsson, ordförande i LRF Västernorrland.

Annons

Under den senaste månaden har Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) samlat namnunderskrifter för att värna om en svensk mjölkproduktion under rubriken "Skriv på för mjölken".

Hittills har cirka 150 000 personer skrivit på.

– Det hinner nog bli några till innan vi lämnar över till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) på måndagsförmiddagen, säger Gunilla Kjellsson.

Enligt henne har intresset för svensk mat bland konsumenterna aldrig varit större och LRF är oroliga att svenska politiker inte kommer att ta de beslut som deras kollegor i andra EU-länder tagit, eller förväntas ta.

– En viktig fråga är dieselskatten som vi anser bör vara likvärdig om det svenska lantbruket ska ha möjlighet att konkurrera. Sverige har också en starkare miljö- och djurskyddslagstiftning vilket gör att vår produktion är säkrare men också dyrare, säger Gunilla Kjellsson.

– Därför behöver politikerna fatta beslut om stöd till jordbruket som gör att vi kan konkurrera med bönder i andra EU-länder.

Till Mynttorget i Stockholm räknar LRF med att runt 600 personer från hela Sverige kommer för att lämna över namnunderskrifterna till landsbygdsministern.

– Med det här vill vi visa att LRF tillsammans med ett starkt konsumentstöd kan göra skillnad. Vi förväntar oss att det kommer att göra skillnad, säger Gunilla Kjellsson.

Efter överlämnandet kommer delegationen från Västernorrland att träffa lokala riksdagsmän.

– Varje vecka lägger fem mjölkbönder ner verksamheten. Nu måste politikerna agera om vi ska ha kvar en livskraftig svensk mjölkproduktion, säger Gunilla Kjellsson.

Mer läsning

Annons