Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moddad plexidator prisad

Datorer behöver inte vara tråkiga. Hans Eriksson från Sundsvall prydde sin i plexiglas och vann pris i tävlingen Moddade datorer 2005 på Tekniska museet i Stockholm i helgen. Motiveringen: Serviceteknikerns våta dröm - lättservad med andra ord.

Annons
Att modifiera datorerna till en något mera tilltalande eller åtminstone personlig design är på framväxt. I fjol började det som en utställning, intresset var så stort att det i år resulterade i en tävling.
Vi hade ett upprop på olika Internetsidor och de 35 finaste datorerna fick sedan komma till Tekniska museet och visa upp sig, vi hade över 500 besökare och delade ut tio priser. Jag tror att det blir en fortsättning, säger intendent Nils Olander.
Plexilådan hittade Hans Eriksson i en affär och kände direkt att han ville skapa något, komponenterna i datorn är till största delen återvunnet material från andra hembyggen. Hans transparenta komposition föll juryn i smaken där konstnärer som Carl Johan de Geer satt med.
Det här är en rörelse som växer. Moddningen har nog kommiot till för att pc-ägarna mobbats av mac-användarna, säger Hans Eriksson som brunnit för ombyggnad av datorer sedan 2002.
Plexiglaskompositionen var det tionde verket, han bygger helt om skalen men återanvänder innehållet, hans hobby skulle kosta alldeles för mycket annars.
På tävlingen var han den näst äldsta deltagaren, född 1961. Annars är det mest ungdomar som är engagerade. Hans Eriksson erkänner själv att det blivit en sjuklig mani hos honom.
Går jag på stan och ser en fruktskål eller en kakburk börjar jag fundera hur jag skulle kunna bygga om den. Skulle någon följa med och höra tankegångarna skulle de idiotförklara mig direkt.
Medan Hans Eriksson njuter av skapandet lider grannar och vänner. De förstnämnda på grund av hans sena vanor och de sistnämnda för att han blivit asocial. Men det bekymrar inte Hans Eriksson. Tyvärr går det inte att köpa hans alster för han klarar inte av att sälja dem.
De är nästan som barn jag fött fram, det skulle kännas fel, göra ont i magen om någon annan skulle ha dem.
Av det tiotal han skapat är det fyra som finns i livet, men som sagt, ingen är till salu.

Mer läsning

Annons