Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderat satsning på kommunerna

/

Blir Fredrik Reinfeldt statsminister får Sundsvalls kommun 70 miljoner kronor mer i statsbidrag de kommande tre åren.
– Det motsvarar 88 nya barnskötare, lovar oppositionsrådet Magnus Sjödin.

Annons
Det märks att valrörelsen börjar ta fart. I går bjöd moderaterna i Sundsvall in media för att berätta om partiets svängning när det gäller statsbidragen till kommunerna.
Tidigare har mitt parti inte skickat tillräckligt med pengar för att finansiera den kommunala servicen. Jag har själv kritiserat det flera gånger, säger Magnus Sjödin.
Nu lovas ändring. Moderaterna vill utöka statsbidragen med 12,3 miljarder mer än socialdemokraterna mellan 2006 och 2008.
För Sundsvalls kommuns del skulle det innebära 70 miljoner kronor mer under den perioden.
Vår inriktning skiljer sig från socialdemokraternas. De vill att tjänstemännen i Rosenbad ska detaljreglera vad kommunerna ska använda statsbidragen till. Vi tror inte på det utan vill ge kommunerna en större valfrihet själva, säger Magnus Sjödin.
Väl i Sundsvall vill han använda de nya pengarna inom områden som han tycker fungerar dåligt. Det kan handla om för stora barngrupper i förskolan eller illa skött hemtjänst och äldrevård.
Ta älderboendena till exempel. I dag finns inte den lilla extra tiden som behövs i omvårdnaden. Det kan handla om att sitta ner, prata eller ha möjlighet att gå ut en stund med de gamla. Det vill jag göra möjligt, säger Magnus Sjödin.
För att finansiera de stora höjningarna av statsbidragen föreslår moderaterna kraftiga nedskärningar i a-kassan, sjukförsäkringen och föräldraförsäkringen. Dessutom vill partiet göra det dyrare att försäkra bilen.
Jag står för sänkningen i a-kassan. Bara för att du blivit arbetslös betyder inte det att du ska få ersättning i all evinnerlig tid. A-kassan ska vara en omställning till ett nytt arbete, säger Magnus Sjödin.
Han vill även göra ännu tydligare prioriteringar i den kommunala börsen för att kompensera skola och äldreomsorg.
Följden av det skulle bli ytterligare neddragningar i anslagen till marknadsföring, projekt och hos kultur- och fritidsnämnden.
Framöver hoppas jag att vi ska kunna visa att skillnaderna mellan de olika politiska alternativen i Sundsvall är tydliga, säger Magnus Sjödin.

Mer läsning

Annons