Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna vill stoppa bidraget till kvinnojouren

Magnus Sjödin (m), oppositionsråd i Sundsvall, kräver att kommunen stoppar sitt bidrag till Kvinnogemenskapen och Tjejjouren Blå. Av ett tv-program har han fått uppfattningen att Kvinnojourer för könskrig och är \"fascistoida\".

Annons
SVT:s program Dokument inifrån sändes den 15 maj.
Jag har alltid trott att kvinnojourer hjälper behövande och utsatta kvinnor. Inte att det är en organisation som driver ett könskrig. För mig är det självklart att de kvinnor som är i behov av stöd och skydd alltid ska få det. Men jag ställer inte upp på att vi med Sundsvalls medborgares pengar ger stöd till denna fundamentalistiska organisation, skriver Magnus Sjödin i ett pressmeddelande.
Tydligen är det så att feminismen i Sverige har gått för långt i vissa kretsar. Jag tror att alla, både män och kvinnor, ställer upp på grundläggande jämställdhetsvärderingar som samma möjlighet till utbildning och lika lön för lika arbete. Men att som Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, ROKS driva ett könskrig och sprida ett manshat och utpeka alla män som våldtäktsmän och kvinnomisshandlare tror jag inte gynnar någon, skriver han.
Kvinnogemenskapen och Tjejjouren Blå fick förra året ett bidrag på 800 000 kronorav Sundsvalls kommun. I år blir bidraget 850 000 kronor.
Magnus Sjödin anser nu att kommunen bör undersöka möjligheten att tillsammans med kyrkor hjälpa utsatta kvinnor.
Kvinnojourer kan ställa till problem för pappor vid vårdnadstvister. Tidningen Ångermanland har nyligen skrivit om en förtvivlad pappa som inte fått träffa sin dotter på två år. Han har vårdnaden men polisen kan inte hjälpa honom att träffa sitt barn. Enligt Kramforspolisen hålls mamman och dottern gömda av kvinnojouren i Halmstad.
Elisabeth Unander var med och startade Kvinnojouren i Sundsvall 1981. Hon såg programmet men kände inte igen sig.
Det var ett hopklipp och allt var fel. De berättade om en organisation, Bellas vänner, som inte finns längre. Den försvann 2002 men det framgick inte av programmet, säger Elisabeth Unander.
Hon tycker att Kvinnogemenskapen och Tjejjouren Blå gör ett väldigt bra jobb.
Vi jobbar väldigt mycket i samarbete med socialtjänsten. Vi för inget könskrig men män har besöksförbud, säger Elisabeth Unander.
Hon tycker att programmet gav en vilseledande bild.
Folk som inte vet så mycket blir oroliga. Det är synd eftersom väldigt mycket görs på ideell basis.

Mer läsning

Annons