Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaternas budgetförslag: Vill låna en miljard mindre än majoriteten

Låna mindre för att skapa en buffert för framtiden och prioritera välfärdens kärna. Det är det centrala budskapet i det budgetförslag som Moderaterna i Sundsvalls kommun presenterar.

Annons

– Vi vill ha mindre lån för vi menar att redan i dag riskerar vi att belåna nästa generation och det vill vi inte, säger Jörgen Berglund.

Han trycker på att i jämförelse med majoritetens (S+V+C) budget skiljer det nästan en miljard kronor i lån för att klara investeringarna. Den egna budgeten har även i sista stund stärkts med 68 miljoner kronor i extra statsbidrag, men inte heller de pengarna väljer partiet att spendera.

– Jag tror alla förstår som har hand om sin egen hushållsekonomi att även om vi har mycket pengar en månad är det inte alltid klokt att handla upp de pengarna när det kommer större utgifter andra månader, säger Jörgen Berglund.

Han pekar på orosmoln om att arbetslösheten är på väg uppåt, vilket innebär minskade skatteintäkter och ökade kostnader för försörjningssystemen. Han ser även med stor oro på kommunens egen ekonomi med stora underskott i Socialnämnden samt Barn- och utbildningsnämnden.

Sundsvalls kommuns oppositionsråd Jörgen Berglund (M) presenterar Moderaternas budgetförslag där ett av målen är att minska kommunens fastighetsinnehav samt att öka andelen andra aktörer inom kommunal verksamhet.

– I dag ser de här nämnderna ut att gå med lite drygt 220 miljoner kronor i underskott och de pengarna skulle vi behöva till annat, säger Berglund.

Läs också: Chocksiffror för socialnämnden – 180 miljoner back i ny prognos

Moderaternas budget vill fokusera de satsningar som ändå ska göras på välfärdens kärna, det vill säga skola, vård och omsorg. Ett uppsatt mål är att Sundsvall ska placera sig bland de 25 bästa skolkommunerna i landet.

Läs också: Chockbesked för skolan – 88 miljoner back: "Helt oacceptabelt"

Varför är inte målet den bästa skolan i landet?

– Vi anser inte att vi kommer att nå det målet under de här åren. Det här sträcker sig fram till 2020, men det är omöjligt att nå det målet med den nuvarande ledningen, där skolan fullständigt har kollapsat under fjolåret, säger Jörgen Berglund.

Läs också: Skoldirektören i stor intervju: "Inget omöjligt uppdrag att bli bästa skola"

Var det fel att tidigare sätta det tidigare målet?

– Nej det tycker jag inte, men man måste också våga ompröva målsättningar när de inte går att nå, säger Berglund.

Berglund är samtdigt kritisk till majoriteten som presenterade sitt budgetförslag i Kommunstyrelsen genom att lämna över endast ett exemplar till sekreteraren vid sittande möte.

– Jag blev faktiskt förbannad. Det var otroligt respektlöst och nonchalant mot oss alla andra som hade skickat in det här till kansliet. Det fanns utlagt på vårt intranät i god tid före alla partiers gruppmöten, men man hade inte ens ödslat tid på att kopiera upp ett exemplar till oss andra. Det är inte respektfullt mot en oppositions arbete som handlar om att granska dem som sitter vid makten, säger Jörgen Berglund.

Mer läsning