Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mordfriad exfru får 225 000 kronor

Den mordmisstänkte exfrun friades av hovrätten. Nu får hon 225 000 kronor för psykiskt lidande. Det var i februari i fjol som en 60-årig Skönsbergsbo yxmördades och hans före detta fru låstes in i fem månader.

Annons
Den 57-åriga Sundsvallskvinnan dömdes i tingsrätten för mordet på sin förre make. Hon friades senare av hovrätten och begärde då 300 000 kronor i skadestånd.
Kvinnans advokat radade upp flera argument till Justitiekanslern (JK) om varför kvinnan skulle ha ersättning. Hon talar inte svenska och kunde inte kommunicera med personalen inom psykvården och på häktet. Hennes kontakt med de vuxna barnen begränsades och hon mådde mycket psykiskt dåligt. Den massmediala uppmärksamheten kring mordet blev dessutom stor och hon dömdes först till tio års fängelse för mordet på mannen.
Det var parets son som upptäckte kvinnan intill sin döende pappa i hans bostad. Sonen åtalades senare för skyddande av brottsling men även han friades.
Kvinnan blev frikänd eftersom det inte gick att utesluta en eller flera alternativa gärningsmän.
Ersättningsbeloppet som nu kommer att betalas ut är klart högre än vad som normalt utgår vid frihetsberövanden. JK har tagit hänsyn till att kvinnan dömdes i en instans och därmed utsattes för särskilt stort lidande.

Mer läsning

Annons