Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mot höjda färdtjänsttaxor

Handikapporganisationerna går emot den föreslagna och mycket kraftiga höjningen av färdtjänsttaxan i Nordanstig.

Annons
"Oacceptabelt" anser Maud Holmgren Gårdsknappen, Bergsjö, för SRF om en höjning på 55 procent.
Hon konstaterar att en färdtjänstresa kommer att kosta 1,75 gånger mer än en motsvarande resa med kollektivtrafik om taxehöjningen går igenom.
"Ren och skär cynism" kallar hon de beräkningar som gjorts om att taxehöjningen ska göra att resandet minskar med tio procent vilket skulle spara 194 000 konor per år. Hon skriver att de som beviljats färdtjänst inte har andra alternativ att resa.
Kritiken är lika stark från Irma Johansson, Bergsjö, för DHR. Hon har räknat ut att höjningen blir mellan 52 och 73 procent men anser att enbart en höjningen med tio kronor är acceptabel.
DHR vill att antalet enkel resor inte ska maximeras till 150 per år - "en färdtjänstberättigad har rätt att leva ett liv som andra".
Irma Johansson noterar också att det i förslaget ingår att X-Trafik ska ta över handläggningen och att det ger en extrakostnad på 150 000 kronor per år. Dessutom ska handläggare åka runt till de som söker färdtjänst och även det kostar extra.
Någon extra chaufförsavgift godtas heller inte av DHR som också vill att resor till Sundsvall och Hudiksvall ska bli kvar under färdtjänsten och inte övergå till länsfärdtjänsten eftersom det blir dyrare.Mer läsning

Annons