Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motbudet: 5000 kronor mer i månaden ska lösa socialsekreterarnas stressiga tillvaro

Nu införs kortare arbetstid på prov för socialsekreterarna i kommunen. Oppositionen ville lösa problemet med en lönehöjning på 5 000 kronor mer i månaden. "Det hade varit en bättre lösning", säger Alicja Kapica (M).

Annons

Läs mer: Socialsekreterare i Sundsvall får kortare arbetsdagar

I veckan fattade Socialnämnden i Sundsvall beslut om att förbättra arbetsmiljön för socialsekreterarna. På prov kommer nu arbetstidsförkortning att införas för tre grupper, en inom vuxenstöd och två barnutredargrupper.

– Socialsekreterarna får varje dag ta hand om svåra fall och tuffa situationer. Vi vill se till att vi behåller den kompetenta personal vi har och samtidigt attrahera nya medarbetare, säger Malin Larsson (S), ordförande i socialnämnden i ett pressmeddelande.

Kommunen hoppas att åtgärden ska göra att rekryteringsarbetet underlättas, sjukfrånvaron minskas och att personalen vill stanna kvar.

Läs mer: Små resurser för att utreda övergrepp på barn i Sundsvall: "Personalen arbetar under hård press"

Men oppositionen hade hoppats på en annan lösning.

– De är ett bra förslag, ett bra försök i alla fall. Men vi tycker att det krävs mer för att förbättra deras situation. Det som framkom till mig och andra ledamöter på senaste nämndsmötet var att man skulle vilja ha högre lön. Det fanns också med i vårt förslag, säger Alicja Kapica.

Alicja Kapica (M) vill ge socialsekreterarna högre lön istället för kortare arbetsdagar.

Vad hade löneökningen betytt?

– Det skulle innebära att de går upp på samma nivå som finns på marknaden och som andra privata utförare betalar. När de slutar hos oss går de vidare till privata företag och där får de mer i lön.

Hur skulle ni ha finansierat detta?

– Jag tycker att vi ska utnyttja löneökningsmedel som vi beslutade om i kommunstyrelsen.

Läs mer: Pressade utredare hinner inte utreda familjehem till flyktingbarnen

Kapica menar att frågan är viktig att snabbt hitta en lösning på.

– Det är ett otroligt stressat jobb och de jobbar under jättepress. Tyvärr kan det göra att ett eller flera barn far illa då de har alldeles för mycket att göra. De känner att de tyvärr tappar kontrollen ibland över olika ärenden och det är inte bra. Det ska vi inte tillåta, säger hon.

Mer läsning