Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mötet med systerdottern blev en chock: ”Hon är vanvårdad”

De har inte setts på många år men efter ett dödsfall i familjen fick Sundsvallskvinnans moster veta var systerdottern bor. Synen som mötte henne på serviceboendet blev en chock och nu har det lämnats in en Ivo-anmälan. "Min systerdotter är vanvårdad", säger hon.

Annons

När kvinnans moster fick kännedom om systerdotterns adress i Sundsvall åkte hon och besökte henne tillsammans med en annan släkting. När dörren öppnades möttes de av en beklämmande syn.

Systerdottern är i fyrtioårsåldern. Hon var smutsig och det stank från lägenheten. Vid det första mötet kände hon inte igen kvinnorna som kom på besök, men ett par veckor senare hälsade de på henne igen och då ska hon ha känt igen sin moster.

– Hon har suttit i rullstol sedan hon var liten. Skadan uppstod vid förlossningen. Men tidigare har hon fått gå-träning och hon har kunnat gå med viss hjälp. Hon har också alltid varit medveten och hon har kunnat sköta sig själv med viss assistans. Hon har studerat på högskola och har även varit gift en period. Nu är hon en spillra av sig själv och vi förstår inte vad som har hänt. Hon måste ha varit med om något slags trauma, men personalen kan inte säga något om orsaken till förändringen, säger kvinnans släktingar.

Kvinnas släktingar chockades efter mötet. De befarar att deras systerdotter är isolerad och vanskött.

Vid det andra besöket noterade släktingarna att hon bar samma kläder som hon hade haft på sig två veckor tidigare och de var minst lika smutsiga.

– Det var fruktansvärt att se henne. Vi fick också veta att hon aldrig lämnar lägenheten. Hon är helt isolerad.

Släktingarna berättar att kvinnans mamma dog när hon var 14 år. Föräldrarna var skilda och syskonen fick flytta till ett fosterhem. Efter det har kvinnan bara haft sporadisk kontakt med den övriga familjen och trots upprepade brev och eftersökningar har det de senaste åren inte gått att få kontakt med henne.

– Hon har en tvillingsyster som har skrivit till henne gång på gång utan att lyckas få kontakt. När vi kom till boendet sa personalen att hon slänger alla brev. De sa också att hon bara har duschat vid två tillfällen det här året eftersom hon vägrar ta emot hjälp. När hennes syster fick se bilder på hur hon ser ut nu och hur hon bor blev hon lika upprörd som vi.

Kvinnans moster har anmält boendet.

Släktingarna har nu anmält vården av kvinnan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

– Vi vet att LSS-lagen är stark och att det är brukaren som bestämmer över sig själv men att en person ska ha det så här kan aldrig vara rätt. Stanken var outhärdlig. Det luktade ända ut i trapphuset.

Efter det senaste besöket ska släktingarna ha fått veta att de inte är välkomna att besöka kvinnan mer.

Områdeschefen för serviceboendet säger att hon på grund av sekretess inte kan uttala sig i ärendet.

– Men jag känner till att det har lämnats in en Ivo-anmälan och den ska vi förstås svara på, säger hon.

Anmälan är inskickad och den kommer att besvaras av kommunens personal.

Mer läsning