Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motorklubb firar 50 år

/
  • Tina Skiöld representerar motorcykelsportens framtid i Njurunda.
  • Hasse Hallin grundade Njurunda Motorklubb. Madeleine Skiöld tar hans autograf – eftersom han förutom många år som motocrossförare även har vunnit SM tre gånger i Nordisk kombination och tävlat för svenska landslaget i bob vid OS i Grénoble 1968.
  • Börje Sjöbom har en lång karriär som isracingförare bakom sig.
  • Männen som var med från början intervjuades av Tord Lundgren: Från vänster Hasse Hallén, Hasse Tjärnlund, Nils-Ragnar Viström och Åke Persson.

I ett halvt sekel har Njurunda Motorklubb dominerats av män.

Men nu kommer även tjejerna.

I lördags var alla samlade för att inleda firandet av klubbens 50-årsjubileum.

Annons

Forsabon Hasse Hallén startade Njurunda motorklubb – som blev den första renodlade mc-sport-föreningen i Medelpad – tillsammans med Åke Persson 1961.

– Vi körde för SMK Sundsvall då, men där var det ju egentligen ingen som var intresserad av motocross. Så jag sa till Åke: Vi bildar en motorklubb i Njurunda istället för att hålla på och krusa de där gubbarna.

Sagt och gjort.

I dag har klubben varit livaktig i 50 år. Ett jubileum som inleddes med utställning och en hel dags berättande av motorhistoria.

På scenen i Opalen intervjuades 29 av dem som utsetts till klubbens viktigaste personer genom åren. De historier som framkom filmades och sparades för framtiden.

En av dem som fick många frågor var Börje Sjöbom, som enligt många är den största åkaren i NMK:s historia. Han tävlade i isracing i 17 år och placerade sig bland annat som femma i VM 1976.

– Jag är ju från Matfors, men resultaten började komma sedan jag gått över hit till Njurunda. Då började jag träna med brottarna och det var bra. Det allra roligaste minnet var när vi spöade ryssarna första gången i VM-kvartsfinalen i Berlin, säger han.

Av 29 historieberättare var 28 män. Att mellan 15 och 20 flickor och unga kvinnor tävlar och tränar för Njurunda MK är nytt för de senaste sex till sju åren.

– Jag kör för åttonde säsongen. Det året jag började var vi tre tjejer i cross-skolan, säger Tina Skiöld, 18-årig motocrossförare bosatt i Kvissleby.

För andra året i rad ska hon kvala till SM. Hon arbetar även hårt för att bryta mansdominansen i klubben och sporten.

– 2004 fick vi pengar till klubben för att göra en tjejsatsning. Då blev vi fler. Nu jobbar vi för att hålla ihop tjejerna, ordna tjejläger och nya prova på dagar för tjejer. Sedan två år har vi tjejklass i Myggjakten som är en av de stora hemmatävlingarna. Det tjatade jag länge för att det skulle bli.

Varför behövs särskilda tjejaktiviteter för att kvinnor ska komma till klubben?

– Det är en så killdominerad sport att jag tror många tjejer vill, men inte vågar, börja med den. Därför är det är viktigt att vi syns, vi tjejer som kör motocross och enduro.

I går kväll fortsatte 50-årsfirandet med en bankett på Värstaborg. I sommar blir det en särskild jubileumsvecka, med tävlingar, aktiviteter, samt både nya och gamla motorcyklar.

Annons