Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MRSA fortsätter öka i länet – så många fall har inträffat hittills i år

Den multiresistenta bakterien MRSA fortsätter att öka i Västernorrland. 2015 hade länet en kraftig ökning till 94 fall, men redan efter ett halvår är siffran i år nu uppe i 73 fall. Och trenden är likadan i hela Sverige.

Annons

MRSA står för meticillinresistenta gula stafylokocker och är en antibiotikaresistent bakterie som skapar stora bekymmer för sjukvården. Ökningen av MRSA hänger samman med en alltför frikostig användning av antibiotika.

– Eftersom vi använder antibiotika flitigt i vårt samhälle så har resistenta bakterier ofta en överlevnadsfördel och därför ser vi att de ökar, säger Lars Blad, biträdande smittskyddsläkare i Landstinget Västernorrland.

Infektion med MRSA är anmälningspliktig enligt smittskyddslagen sedan år 2000 och antalet nya fall har ökat varje år i landet sedan dess.

Läs också: MRSA-team frigör resurser i vården

De senaste tio åren har Västernorrland haft en dryg tiodubbling av antalet fall och under samma period ökade antalet fall i riket från 1 055 till 3 881.

Under 2015 hade Sverige en 30-procentig tillväxt av antalet MRSA-fall. Ökningen i Västernorrland låg på 68 procent, eller från 56 fall till 94 stycken.

Läs också: Minskad risk för nya MRSA-utbrott

Enligt Folkhälsomyndigheten är flyktingsituationen en stor förklaring till uppgången, eftersom många människor på flykt kommer från länder där MRSA är ännu vanligare än i Sverige.

– Det gäller att hålla nere antibiotikatrycket så mycket som det går, samtidigt som det är viktigt att ha en hög standard på vårdhygienen på sjukhusen, förlarar landstingets biträdande smittskyddsläkare Lars Blad med anledningen av ökningen av MRSA, där bilden visar en odling av bakterien.

För sjukvården är det en svår balansgång, eftersom det ofta finns många goda anledningar till att använda just antibiotika.

– Man kan inte sluta att behandla människor med allvarliga infektioner med antibiotika. Det som man måste bli ännu bättre på är att antibiotika används när det verkligen behövs och inte när det är onödigt eller inte har någon effekt, säger Lars Blad.

Används antibiotika för ofta i Västernorrland?

– Ja, det finns absolut tillfällen där vi kan bli bättre på att inte ge antibiotika. Det bidrar till en ökning av antalet MRSA-fall. Och för den enskilda personen som får antibiotika när man inte behöver så bidrar det till att man själv får en mer resistent flora och det är till nackdel. Då kan antibiotika bita sämre när man väl behöver det, säger Lars Blad.

Läs också: Farliga bakterier spreds på barnavdelning

Förutom att minska antibiotikatrycket behöver man även förbättra vårdhygienen på sjukhusen.

– Om en patient har MRSA på en sjukhussal kan det lätt sprida sig till andra i den miljön, eftersom man ligger nära varandra, samtidigt som det av förklarliga skäl används mycket antibiotika på sjukhus, säger Lars Blad.

Eftersom kunskapsläget kontinuerligt förändras krävs det ständig utbildning i ämnet. Vetenskapliga studier visar till exempel att det bara är vid vissa typer av öroninflammationer som antibiotika har en positiv effekt.

Detsamma gäller för bronkit eller luftrörskatarr, det vill säga hosta.

– Bronkit är en diagnos som ganska ofta får antibiotika, men en vanlig luftrörskatarr är i de absolut flesta fallen bara orsakad av ett virus. Där har man ingen nytta av att ge antibiotika, säger Lars Blad.

Mer läsning