Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musa Keita om misstron mot ensamkommande: "Alla ska inte dras över en kam"

Vi har sett rubriker om tafsande på badhus och festivaler. Ofta pekas ensamkommande ungdomar ut som gärningsmän. "Jag läser och hör vad folk säger, men man kan inte dra alla över en kam. De flesta som kommer är väldigt fina", säger Musa Keita som arbetar på Sundsvalls kommuns boendeverksamhet Estonte.

Annons

Musa Keita jobbar på Sundsvalls kommuns boendeverksamhet Estonte.

Som elvaåring kom Musa Keita från Gambia till Sverige. I sex år har han arbetat med ensamkommande barn och unga på Estonte och han berättar gärna om arbetet som görs för att ungdomarna ska integreras i det svenska samhället.

– Det går inte att komma ifrån att en del ungdomar begår brott. Jag förstår att det kan uppstå en misstro, men det blir fel när en hel grupp svartmålas, säger han.

Läs också: Polisen JK-anmäls efter uttalande

Bakgrunden till en del allvarliga händelser kan också vara värd att lyfta fram.

– En del ungdomar är traumatiserade för att de kommer från krig och elände, säger han.

Musa Keita har inte själv märkt av någon ökad misstänksamhet mot dem han arbetar med.

– Men den kan finnas där fast jag väljer att fokusera på det jag ska göra. Det negativa kommer alltid att finnas, men det positiva finns också, säger han.

När det uppstår problem är det ofta kulturella skillnader som ligger bakom.

– Unga killar från Afghanistan eller Somalia är ofta ovana vid att se en kvinna i shorts eller bikini . För oss som har varit här länge är det naturligt, men vi måste hela tiden ha en dialog om det med de nyanlända. Vi har ständiga samtal och vi förbereder pojkarna. Vi bjuder också in polis och brandkår som träffar ungdomarna och pratar om hur det fungerar i Sverige. Det är en process och det är inte alltid en lätt övergång, men vi ägnar mycket tid och resurser åt det här, säger Musa Keita.

Han tycker också det är viktigt att ungdomarna förstår att polisen är på deras sida.

– I vissa länder förknippas polisen med något negativt, som exempelvis korruption. Här är det tvärt om. Poliserna är våra vänner men ett brott är är alltid brott, det är viktigt att alla vet det. Man får exempelvis inte ha sex med minderåriga och vi jobbar stenhårt för att få fram den sortens budskap.

Musa Keita har förståelse för att människors inställning till de ensamkommande kan påverkas när brott begås.

– Skrivs det dag ut och dag in om dem på ett negativt sätt får många bara den bilden. Det är ingenting konstigt, men vi har så många fina ungdomar och det finns gott om exempel på unga som har tagit studenten och som det går bra för. De resurser vi lägger på dem ger resultat och våra chefer och politikerna stöttar oss i det arbetet, säger han.

Läs också: Kameror ska stoppa tafsandet

Läs också: Rasistattack mot flyktingboende

Mer läsning

Annons