Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikalsamarbete blev till lunchkonsert: "Jag är supernöjd"

Aulan på Hedbergska fylldes under onsdagen med sång och musik från avgångseleverna på estetiska programmet. Låtarna hade eleverna inte skrivit själva, utan texterna kom från årskurs 6 elever på S:t Olofsskolan. "Det här var otroligt häftigt, jag är nästan lite rörd", säger Marie Nygren, lärare S:t Olofsskolan.

Annons

Avgångseleverna på estetiska programmet genomförde tolkningar av sjätteklassarnas texter.

Aulan fylldes snabbt med både gymnasieelever och elever från S:t Olofsskolan. På första parkett satt de elever som samarbetat med estetiska programmet och även skrivit texterna till låtar framfördes. Under konsertens gång hördes glada viskningar om hur gymnasieeleverna valt att tonsätta deras texter.

– I vår grupp skrev vi en text om krig. Den var inte baserad på egna upplevelser, men det är mycket som händer i bland annat Syrien och övriga världen, säger sjätteklassaren Ervin Aliji.

I slutet av konserten fick de sjätteklassare som ville komma upp på scenen och vara med under en av refrängerna.

Texterna handlade om allt från krig till fest. Några av texterna berörde tunga ämnen, vilket var något som blev en utmaning för gymnasieeleverna.

– Det var sjukt att få ta del av såna texter från tolvåringar. Just min ensemble fick en ganska tung text. Vi blev först lite förskräckta och försökte sedan komponera musiken. Det är mycket hemskheter som händer, men det är så samhället ser ut idag, säger Leon Martinsson.

Agnes Schön Timmerholm är en av avgångseleverna på estetiska programmet. Även hon poängterar hur svårt det var att få till rätt känsla i musiken som skulle kopplas till texterna.

– Det var svårt att få till rätt känsla just när texten handlade om krig. Det handlar om allas lika värde. Det hela har varit ett spännande projekt, säger hon.

Låtarna gymnasieeleverna tolkat handlade om allt från ett tungt ämne som krig, till ett lite lättsamma – party.

Ett likande samarbete har inte genomförts förut, men att det blir en fortsättning är ingen omöjlighet - snarare tvärtom.

– Nu när jag pratar om det här säger jag hela tiden "inför nästa gång". Jag är supernöjd med det här, det gick över förväntan, säger Peter Holm, lärare estetiska programmet.

Peter Holm är lärare på estetiska programmet. Han ser redan nu fram mot ytterligare samarbeten.

Mer läsning

Annons