Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikklasserna kommer till Bredsand

/
  • Bredsands skola är intresserad av möjligheten att skapa schemautrymme för fördjupningsämnen. Och en kör kommer nog att startas på skolan ganska snart.
  • I Sollentuna musikklasser sjunger eleverna varje dag. Och det verkar som om barn som sjunger tillsammans inte mobbar varandra.
  • Staffan Lindroth och Musik i Västernorrland arbetar för att ympa in mycket musik i Bredsands skola.
  • Musiksjuor och helt vanliga sjuor sjunger tillsammans. Och de mindre sångvana sugs snabbt in i musiken.
  • Bonus M. Diallo kom som gäst och inspirerade med en sång till trumma från hemlandet Senegal.
  • Körledaren Sara Lindroth fick ungdomarna att klämma i med starka och säkra röster, både sina egna elever från Sollentuna och sjuorna från Bredsand.
  • Birgitta Söderqvist, rektor i Bredsand.

Tänk att få tussa ihop en musikklass med en helt vanlig sjua. Vad kommer ut i musikväg av mötet? Så tänkte man i Sollentuna musikklasser och i går kom två av musiksjuorna till sina jämnåriga på Bredsands skola. En hel del sång blev resultatet.

Annons
En folkig trall, inlärd fras för fras, med tillhörande fotstamp. Klart, ljudligt och kraftfullt, och även om de sångvana ungdomarna kanske hörs mest tycks de andra hänga på snabbt.
Man kan inte prata för mycket utan måste få dem att uppleva musiken och känna att det klarar av det från första stund, säger Sara Lindroth, som kommer från Sundsvall men har varit lärare vid Sollentuna musikklasser i fem år.
I Sollentuna kan man söka till musikklass från fjärde skolåret. Kärnämnen läser man som vanligt, men för att eleverna ska kunna ha musik på schemat dagligen nyps lite tid från ämnen som slöjd och hemkunskap, och lite får man skjuta till av fritiden.
Ungdomarna blir otroligt fina, positiva och glada. I vår skola finns nästan ingen mobbning. Det går inte att vara taskig mot någon som man ska åstadkomma något musikaliskt ihop med, säger rektor Ingela Hansson.
I Sundsvall finns ingen skola med så stark sångprofil, men Bredsand är en av de skolor som har en viss musikinriktning med sina fiolklasser. Nu är rektor Birgitta Söderqvist nyfiken på hur Sollentuna bär sig åt för att skapa tid för ett fördjupningsämne.
Kanske skulle det för några barn på Bredsand kunna vara musik, för andra idrott eller något annat, tror hon. Sara Lindroth tycker att det vore bra om någon löpte linan ut.
Norrland borde försöka hitta möjlighet att starta musikklasser. Det finns ett musikgymnasium i länet och det är bra, men det behövs en grund från årskurs 4. Det skulle gynna Sundsvalls som körstad också.
Kulturskolorna gör ett fantastiskt arbete, men i Sollentuna kan vi träffas varje dag och sjunga, inte en gång i veckan. Barn som sjunger tillsammans bråkar inte, säger Sara Lindroth.

Mer läsning

Annons