Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nära 30 års fängelse i ecstasydom

Sammanlagt 29,5 års fängelse, 340 timmars samhällstjänst, 10 månaders sluten ungdomsvård och 260 dagsböter.
Det blev domarna mot 24 av dem som åkt fast i den stora ecstasyhärvan som började nystas upp i Sundsvall i våras.

Annons
Sedan tidigare har 12 Sundsvallsbor dömts i härvan, två av dem för grova narkotikabrott. Det var också de två gymnasiekillarna som blev polisens ingång till den jättehärva som fortfarfande är under utredning.
De 24 som nu dömts kommer från Norrköping, Stockholm, Ängelholm, Hjo, Skövde, Skellefteå och så en 24-åring från Matfors som får skyddstillsyn och dagsböter för narkotikabrott och dopningsbrott. Det rör sig om innehav av en mindre mängd ecstasy, Xanor och dopningsmedel, och han erkänd brott vid rättegången.
Sju personer döms för grova narkotikabrott till mellan 2 och 4,5 års fängelse. Där rör det sig om personer som köpt stora mängder ecstasy och andra droger från den misstänkte storlangaren i Malmö. Droger som de sedan sålt vidare, främst till ungdomar.
De som langat knark i mindre omfattning får sluten ungdomsvård, samhällstjänst eller fängelsestraff mellan 4 och 18 månader.
De vårdande och villkorliga domarna berör främst ungdomar som köpt narkotika för eget bruk, eller bara överlåtit små mängder.
Många misstänkta i Norrbotten och Västerbotten sitter ännu häktade och riskerar tuffa åtal. Men det tuffaste av alla väntar 21-åringen från Malmö. Han har i förhör erkänt att han varit rena rama postordercentralen för knark, och skickat droger till ungdomar i hela landet efter kontakter på nätet.
Men han hävdar ändå att han haft en underordnad roll, och att de verkliga huvudmännen i härvan är två andra personer.

Mer läsning

Annons