Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Närpoliserna i Västernorrland nöjda med sin jobbinsats

Närpolisarbetet i Västernorrland fungerar bättre än på många andra ställen i landet. Främst är det närpolischeferna som tycker att de har möjlighet att göra ett bra jobb.

Annons
Undersökningen som gjorts på uppdrag av Polisförbundet visar inte på någon positiv trend i landet för närpoliser. Men Västernorrland sticker ut. Här i länet uppger 86 procent av närpolischeferna att de helt eller delvis kan fullfölja sitt uppdrag. I Gävleborg och Jämtland är motsvarande siffra 50 procent. Hälften av närpolischeferna där tycker inte att de har möjlighet att sköta sina jobb. I Sundsvall har man valt att satsa på den lokala kontakten.
Vi har ändrat vårt sätt att jobba. Vi kliver ur bilen och samarbetar med ordningsvakter och krögare. Det har gett resultat. Sedan 2003 har vi minskat våldet med 36 procent i city, säger Roger Grödén närpolischef för citygruppen.
I Sundsvall city har polisen fotpatruller och arbetar för en ökad trygghetskänsla. Enligt en undersökning som gjordes år 2003 kände sig sundsvallsborna mest otrygga i centrala Sundsvall. Därför bildades citygruppen.
Det är viktigt att jobba på rätt sätt. Man måste närma sig medborgarna och alltid finnas på plats. Om någon ringer och säger att det har hänt något i Nacksta som inte är akut, så ska vi kunna välja att stanna i city, säger Roger Grödén.
Närpolischeferna i Västernorrland anser också att de får ett bra stöd från högsta ledningen med att driva närpolisverksamhet. 57 procent av cheferna tycker att de får tillräckligt stort stöd. Bara i Södermanland och Västerbotten är det fler som är helt nöjda.
Polisförbundets ordförande i Västernorrland, Sven Massander, är inte förvånad över de positiva resultaten. Även om polisens arbete inte flyter perfekt så är man på väg åt rätt håll, tycker han.
Vi har flyttat ner den ekonomiska delegationen på närpolischeferna. De har alltså hand om en egen budget. Nu tas besluten så nära verksamheten som möjligt. Det är enda chansen att få det att fungera bra, säger han.
Polisförbundets ordförande Jan Karlsen tycker inte att man kan säga att närpolisverksamheten fungerar bra när en så stor del svarar att de bara arbetar som närpolis \"till en viss del\".
Det här arbetet bygger på långsiktighet och det får inte styckas upp. Närpoliserna ska jobba enbart som närpoliser. Alla områden ska ha tillgång till närpolis. En sådan satsning som gjorts på Sundsvall city kanske gör att andra områden drabbas, säger han.
Eftersom den här undersökningen vänt sig till just cheferna så blir det också just polisens egen uppfattning som kommer fram.
Västernorrland sticker ut i en positiv bild. Men man får inte glömma att det här är polisens egen uppfattning. Nu blir nästa fråga om allmänheten tycker att det här stämmer, säger han.


Mer läsning

Annons