Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nätfusk ökar på Mittuniversitetet

Under våren har sju fall av fusk upptäckts vid Mittuniversitet. Det är lika många som under hela förra året.
— Det är en viss övervikt på distansutbildningar där lärare inte känner studenter så bra, säger rektor Thomas Lindstein.

Annons
Han anser att sju fall inte är mycket med tanke på att universitetet har 14 000 studenter.
Jag har arbetat tidigare vid Stockholms universitet och på Ersta-Sköndals högskola. Jag har inga siffror på fusket där men jag är helt övertygad om att det fuskas litet vid Mittuniversitetet, säger Thomas Lindstein.
Studenter som ertappas kan få en varning eller bli avstängda mellan en och sex månader.
Avstängning är ett kännbart straff för då får de inte studielån. Några väljer att flytta till ett annat lärosäte, säger Thomas Lindstein.
Många gånger är det studenter i slutfasen som "åker dit" eftersom studierna ofta avslutas med en omfattande uppsats.
Alla som ertappas blir inte fällda av disciplinnämnden eftersom det är svårt att bevisa fusket. Det gäller till exempel fall där två studenter samarbetar och lämnar nästan identiska uppsatser.
Båda hävdar att de gjort arbetet själva. Då är det svårt för disciplinnämnden att fastställa vem som gjort vad. Då blir det som i Lindomefallet. Båda skyller på varandra, säger Thomas Lindstein.
Det är ganska svårt att komma åt fusket som innebär att man stjäl material från nätet. Studenter hämtar färdiga texter från nätet som de skriver som sina egna.
Men vi har bättre möjligheter än tidigare att upptäcka det eftersom det finns nya sökmotorer att söka med, säger Thomas Lindstein.
Några studenter försvarar plagiering med att de trott att uppgiften var just att sammanställa material från nätet.
Då har de missat hela poängen med att skriva uppsatser. De lär sig inte det vetenskapliga arbetssättet vilket innebär att man gör analyser själv, säger Thomas Lindstein.
På tentamen är det skrivvakter som ser till att ingen använder fusklappar.
När det gäller salstentamen gör vi redan så mycket vi kan. Jag tror inte att det går att få ner fusket till noll. Vi får glädja oss åt att det är relativt få fall, säger Thomas Lindstein.
Under vårterminen ertappades en student som hade en "fusklapp" på mer än nio tätskrivna A4-ark. Han blev avstängd i två månader. En student som kopierat en uppsats från Linköpings universitet stängdes av i en månad medan två andra studenter avstängdes i två veckor på grund av plagiat.

Mer läsning

Annons