Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nattpäron - fantasin som slog ner på torget

/
  • Meja Hoffman och Amanda Söderberg har gått ett varv runt utställningen och slagit sig ner i bokhörnan.
  • I fantasin kan allt hända. Där finns inget som är rätt och fel. Och bilder kan ge lust att berätta. Det är resonemanget bakom Nattpäron.
  • Bara lastbilen som åker runt med vandringsutställningen ser ut som något från en James Bond-film. Riksutställningars mobila lokal är liten på vägen men rymlig när den står stilla och är uppfälld.
  • Bakom rattar och hjul, i lådor och i bilder, kan det finnas en rolig mening eller en fantasifull fras. Emelie Glans rattar fram inspiration till att hitta på och berätta.
  • Man kan berätta i skrift men också i ord, och om någon frågar betyder det att han också vill lyssna. Joel Svensson intervjuar Axel Boström.
  • Kanske finns det en historia om en cyklop som någon vill berätta? Michel Larsson kollar in vad som finns i persongalleriet.
  • I mörkret under en skimrande galax kan fantasi och berättelser födas. Axel Boström, Meja Hoffman och Amanda Söderberg blir inspirerade.

Minister kittlade potatis och tvålade in krokodil. Var kan sådant hända? I fantasin, förstås. Fantasin och berättarglädjen hos barn är vad Nattpäron vill locka fram. Det är en bok och en vandringsutställning, som nu står på Stora torget i Sundsvall och invigs i dag, lördag.

Annons
Varför verkar allt fler barn tycka att de inte har någon fantasi och att de inte kan berätta?
Det undrade idégivaren Pernilla Glaser och resultatet blev Nattpäron: en utställning som ska locka barn att våga hitta på berättelser och utveckla sitt språk. Riksutställningar, två barnboksförlag och Myndigheten för skolutveckling hjälps åt med en utställning och en bok, som ska ge inspiration, samt en del programverksamhet.
Inuti en lastbil, som finurligt förvandlas till en stor utställningslokal, finns berättandets fyra grundelement: persongalleriet, viljan att göra något, problemen (vars hörna är mörk) och platsen i tid och rum.
Här kan man med olika metoder rota fram personer att fantisera kring (vampyrer? utomjordingar? mormödrar?), välja ut lämpliga svar på tal från snurrande hjul eller höra vad en ficklampa har att berätta - en som dessutom gör det med ord.
Vill man krydda sin historia finns en kryddhylla med burkar märkta till exempel Kärlek, Åskväder och Hav. Och den som har svårt att hitta en röd tråd i sin berättelse kan köpa en garnstump för femton spänn metern. Pedagoger finns på plats för att hjälpa barnen hitta alla finesser.
Främst är det skolbarn ur årskurs 4 som får komma. Men helgeftermiddagar och vissa vardagseftermiddagar är alla andra också välkomna. Tiderna finns på Sundsvalls kommuns hemsida och lastbilen står på torget fram till den 26 april.
Vi har aktivt valt platser där det talas många språk, eftersom tanken också är att stimulera språkintresset, säger Birgit Lindholm från Riksutställningar.
Berättandet är grundplåt för all kultur, och därför förenar Nattpäron Berättaråret 2006 med 2007 som var tänkt som ungdomskulturår.
Nattpäron en lämplig manifestation för barnkulturen i Sundsvall. Och bäst syns den på torget, säger kultursekreterare Håkan Nordman vid Sundsvalls kommun.
Vad ordet Nattpäron står för? Det kan bara fantasin svara på.

Mer läsning

Annons