Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturnära kogudstjänst hölls i Sättna: "Hela byn har pratat om det här"

/
  • 36 personer kom för att delta i gudstjänsten.
  • Dagmar Norgren, pastor i Gårdstjärns missionsförsamling var med och ledde gudstjänsten.
  • Gunilla Jakobsson spelar på sin ukulele.

Sättna församling och Gårdtjärns missionsförsamling höll under söndagen gudstjänst som så många gånger förr. Men den här gången valde de att göra det på en annorlunda plats – vid en kohage.

Annons

Idén föddes genom en vanlig fundering om att göra något annorlunda i samspel med kosläppet i Sättna. Då fick Jermunn Solem, präst i Sättna församling en idé.

– Det var mer som ett skämt i början som sedan blev verklighet. Det hela handlar om bygden och att skapa gemenskap. Det här är en jordbruksbygd där alla känner alla, säger han.

I en dunge på en äng med kor och kalvar i bakgrunden genomförde församlingen under söndagen sin första gudstjänst utomhus i Sättna.

– Oftast strävar man efter att genomföra gudstjänsterna med ett så stort perspektiv, ibland till och med internationellt, men ibland behöver man se det lilla och det som är nära, säger Jermunn Solem.

Dagmar Norgren, pastor i Gårdtjärns missionsförsamling, var med och ledde gudstjänsten.

– Det är inte bara en öppen äng utan en dunge med träd omkring, det blir så ombonat. Det är så skönt att vara ute, det blir så mycket mer jordnära, säger hon.

Sättna församling och Gårdtjärns missionsförsamling anordnade gudstjänsten tillsammans.

– Vi delar samma tro och kompletterar varandra. Vi är lika och det är en liten bygd så att inte samarbeta vore bara idiotiskt, säger Jermunn Solem.

Både unga och gamla slöt upp och totalt deltog 36 personer.

– Många är försiktiga inför det nya men nu tror jag att folk har blivit nyfikna så det kommer säkert fler nästa gång, säger Dagmar Norgren.

Både Dagmar och Jermunn var nöjda med dagen och tror att de kommer genomgöra gudstjänster utomhus igen.

– Jag är jättenöjd och tror att det här kommer att bli en tradition, säger Jermunn Solem.

Mer läsning