Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturreservat hotas av lupinerna – de kämpar mot den älskade och hatade växten

Den kom till Sverige i slutet av 1800-talet och blev snabbt populär på grund av sin färgprakt. De senaste åren har den spridit sig till många gamla ängsmarker i länet. Nu tar man till åtgärder för att få bukt på problemet med den hatade – och älskade lupinen.

Annons

– Jag är förvånad över att det har gått så fort de senaste åren. Just nu har jag ingen aning om hur man ska lösa det här, det är ett jätteproblem, säger Annika Johansson, landskapsingenjör på stadsbyggnadskontoret.

Klampenborg är ett kommunalt naturreservat sedan 1993. Marken består av ängar och hagar med många naturliga växtarter. Ängsmarken sköts enligt traditionen med slåtter för att bevara mångfalden. Nu har man hittat små bestånd av lupiner i reservatet. En upptäckt som gett skrämselhicka på stadsbyggnadskontoret.

Annika Johansson är glad att lupinerna inte har hunnit sprida sig i någon större omfattning.

Läs också: Trafikverket: "Det är en tickande bomb"

– Vi reagerade direkt när vi såg att det börjat växa lupiner här. Vi har fått tillstånd till att använda oss av kemiska bekämpningsmedel, så nu har vi penslat varje planta och så får vi utvärdera arbetet i augusti, säger Annika Johansson .

Där lupinerna breder ut sig dör många av de naturliga ängsblommorna, eftersom de växer högt och tätt och skuggar underliggande växter. De binder även kväve i marken, vilket gör att ängsfloran, som vill ha magra förhållanden, snabbt slås ut.

Läs också: Det gröna hotet

På Länsstyrelsen jobbar man med bevarande av gammal ängsmark. En äng har aldrig plöjts eller gödslats och har därför gynnat de arter som idag är hotade. Ängsmarkerna har de senaste århundraderna minskat drastiskt och mängden av rödlistade arter har ökat.

– Vi har bra koll på vilka naturvårdsobjekt vi har i länet, men nu börjar lupinerna dyka upp på de flesta av dem. Det blir nya ängar varje år som vi måste ta hand om. Vissa markägare orkar inte längre och bönderna har fullt upp med att få jordbruket att gå ihop. Jag vill inte lägga min tid på att slå lupiner, jag vill ju lägga tiden på att vårda en äng som är artrik, säger Annika Carlsson, biolog på Länsstyrelsen.

Annika Carlsson vill helst slippa att lägga tid på lupinbekämpning, men inser att något måste göras för att hindra dess spridning.

På en gammal blomrik äng i Kovlandstrakten gör man nu ett försök att få bort lupinen genom att slå den med lie så fort den växer upp.

Och växer upp gör den, om och om igen.

Läs också: Nu blommar lupinen igen: ”helt otroligt”

– I fjol slog vi lupinerna med lie tre gånger, i år gör vi det fyra gånger. Vi hoppas kunna trötta ut den genom att ta bort den så fort den växer upp igen. Vi vill se om det här är en metod vi kan rekommendera till andra, säger Annika Carlsson.

Lupinfrö säljs fortfarande i blomsterhandeln. En snabb sökning på nätet ger många träffar på trädgårdssajter som säljer fröer av den hatade, – och älskade växten.

– Det tycker jag inte om. Varje lupin som blommar ger runt hundra frön, de ligger grobara i femtio år, så det kan väl ändå inte behöva säljas lupinfrö, säger Annika carlsson uppgivet.

Om man tar bort lupiner från tomten, är det viktigt att inte slänga dem i naturen om blommorna övergått till ärtskidor. Där ligger fröerna som snabbt skapar nya plantor.

Annika Johansson på återbesök i det behandlade området på Klampenborg. Några lupiner står fortfarande i blom och Annika tar snabbt bort dem för att de inte ska hinna sprätta sina frön.

Lupiner breder ut sig på landsbygden. Annika Carlsson går med lien i högsta hugg.

Mer läsning