Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nazister i Sundsvall ordnade stormöte

Flera Sundsvallsbor är misstänkta för brott efter att ha spritt rasistisk propaganda. Två av dem låg dessutom bakom en uppmärksammad demonstration i Söderhamn härom veckan. Deras budskap är högerextremt och militant.

Annons
För drygt en vecka sedan gick närmare hundra personer i Söderhamn i ett demonstrationståg arrangerat av Svenska motståndsrörelsen.
Men de nynazistiska demonstranterna kom utifrån. Enligt den lokala polisens uppskattning var bara fem från orten.
Arrangör till manifestationen var Fredrik Vejdeland, en 26-årig man från Sundsvall. En annan Sundsvallsbo, 24-årige Mattias Harlin, var talare.
De två är tillsammans med ytterligare fem personer från Västernorrland misstänkta för hets mot folkgrupp. Detta efter att de för några månader sedan ska ha spritt flygblad på gymnasieskolan i Söderhamn.
Bladen hade rasistiskt innehåll, men även angrepp mot homosexuella, säger åklagaren Christer Sammens som är förundersökningsledare.
Svenska motståndsrörelsen är en högerextrem organisation som motverkar integration och som betonar styrka och kompromisslöshet som medel i sin kamp.
På kvällen efter demonstrationen i Söderhamn samlades ett 70-tal personer till en träff i Sundsvall.
Enligt säkerhetspolisen i Sundsvall är de dock inte särskilt aktiva lokalt.
I vart fall så visar de sig inte så mycket utåt. Det handlar mest om klistermärken på elskåp, säger Leif Lindholm vid säpo.
Två Sundsvallsbor, som i mars dömdes till 1,5 års fängelse efter att grovt ha misshandlat en muslimsk invandrare, hade båda kopplingar till Nationell ungdom.
Men det fanns inget belägg för att någon av personerna skulle vara särskilt aktiv, säger Leif Lindholm.
Människor med anknytning till rörelsen låg bland annat bakom mordet på fackföreningsledaren Björn Söderberg 1999 samt en vapenstöld på P10 i Strängnäs.
Samtidigt utnyttjar rörelsen brott som ska ha begåtts av invandrare för att kunna sprida sin egen propaganda. En anmälan om gruppvåldtäkt i Söderhamn var delvis bakgrunden till demonstrationen där.
Mattias Harlin, som talade för Svenska motståndsrörelsen i Söderhamn, uteslöts efter demonstrationen från den kampsportklubb han varit med i. Men han vill över huvud taget inte uttala sig för Sundsvalls Tidning.
Vi har samma linje till alla tidningar journalister och tidningar som ringer och det är att vi inte har några kommentarer. Vi har vår egen nyhetsrapportering som vi använder oss av.

Fakta/Svenska motståndsrörelsen
Svenska motståndsr örelsen och dess ungdomsförbund Nationell ungdom grundades i slutet av 90-talet och är militanta högerextrema organisationer.
Kompromisslös kamp ska enligt rörelsens egen hemsida leda till att man kan bilda en nationell regering som återinför \"ett traditionellt, och mer auktoritärt, samhällsskick\".
I ntegration bekämpas av rörelsen som varnar för utplåning av svenska folket och som vill skicka hem \"främlingarna\".
Medlemmarna betalar minst 500 kronor i månaden eller 10 procent av lönen till rörelsen.
Kampsportträning är obligatorisk för medlemmarna i Nationell ungdom, som även ålägger medlemmarna tystnadsplikt om organisationen.
R örelsens ledare Klas Lund rymde i oktober från ett fängelsestraff han avtjänar för olaga vapeninnehav. Han greps härom veckan i Norge.

Mer läsning

Annons