Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nils Funcke: "Man ska ta den här siffran med en nypa salt"

Yttrandefrihetsexperten och journalisten Nils Funcke menar att misstron mot journalister som redovisas i Mittmedias och SR:s opinionsundersökning ska tas med en nypa salt.
Frågan om man litar på journalister är alldeles för oprecis, enligt Funcke.

Annons

Mittmedias och Sveriges Radios opinionsundersökning om tystnaden bland offentliganställda visade att 53 procent av de offentliganställda i länet inte litar på journalister.

– Men jag gillar inte den där frågan, eftersom den är alldeles för oprecis, säger Nils Funcke.

Han anser att svaret förmodligen hade blivit annorlunda om man i stället frågade "litar du på lokalredaktören i er tidning eller reportern på Sveriges Radio".

– Ställer du frågan litar du på en journalist då kan associationerna löpa iväg till kvällstidningar och oseriösa radiostationer, säger Nils Funcke.

Han menar att det här har man även kunnat se i nationella undersökningar där svaren varierar beroende på hur preciserad frågan är.

– Man ska ta den här siffran med en nypa salt. Frågan skulle ha varit lite mer preciserad om den skulle ha haft något större värde. Men det är klart, det är ingen kul siffra, verkligen inte, säger Funcke.

Han menar samtidigt att i en allt mer digitaliserad medievärld gäller det att medierna vårdar sin trovärdighet. Om jakten på "klick" på webben utarmar journalistiken minskar på sikt den trovärdighet som är så viktig.

– Det räcker med att titta på att vissa redaktioner som har ett gott renommé, de får också tips. Och ni uppe i Sundsvall är ju förankrade i bygden, men om Sundsvalls Tidning skulle uppfattas som något mer kuriosaartad så blir det inte lika trovärdigt att vända sig till er, säger Funcke.

Mer läsning

Annons