Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Niorna nosar på framtiden

/
  • Joakim Bergdahl, Julia Bergqvist och Sebastian Sjödin får en introduktion till fysiklaborationernas värld av Maxim Simonov och Kristina Larsson.

Bioteknik och astrofysik.
Det kan bli en del av framtiden för några av alla de niondeklassare som i tre dagar smakar på vad gymnasieskolan har att erbjuda dem.
På Västermalms skola besökte 230 naturprogrammet.

Annons
I fjol kom 188 intresserade, vilket resulterade i 120 nya elever. Våren kommer att visa vad årets 230 intresserade ger i antal ansökningar till naturprogrammet. I alla fall råder inget tvivel om att programmet fått ett rejält uppsving efter en period av svagt elevintresse.
Men de nior som vandrade runt på Västermalm hade också andra alternativ dansande runt i huvudet.
Det lutar nog åt Spin, sa Julia Bergqvist och syftade på samhällsprogrammets internationella inriktning. Hon gillar matte, idrott, samhällsämnen och kemi men inte fysik.
Natur eller samhälle, säger Sebastian Sjödin, också han från Höglunda.
Han gillar historia och matte mest och befinner sig alltså i en dragkamp mellan sina favoritområden. Han söker också till ett riksgymnasium för alpina skidåkare, och där ligger natur- eller samhällsprogrammet till grund för elevernas studier.
Joakim Bergdahl är mer säker. Visserligen funderade han, som är musikintresserad, tidigare på estetprogrammet. Men nu lutar det åt naturprogrammet, eftersom det inte finns någon kombination av musik och naturämnen.
Jag gillar matte och fysik. Logiska ämnen, säger han.
Om ett par månader ska funderingarna ha trillat på plats, ansökningarna vara inne och vägen mot framtiden anträdd. Och för åtminstone några kan vägen gå mot astrofysik eller bioteknik.

Mer läsning

Annons