Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Njurundaläkare fick Livsmedelsverket att ändra sig

Skippa de sega gubbarna och ta en chokladbit istället. Bre smör på mackan och undvik lättprodukter. Åtminstone om du vill gå ner eller behålla vikten.
— Det är inte fettet i chipsen som är farligt, utan potatisen, säger Annika Dahlqvist, distriktsläkare i Njurunda som fått Livsmedelsverket att tänka om.

Annons
Vi köper fettfria produkter och det står lätt eller light framför vart och vartannat namn.
Vi äter mindre fett än någonsin och fetman har exploderat, man ska äta fett i normal mängd, säger Annika Dahlqvist.
Hon har boven i dramat klar för sig: kolhydraterna. Men den gängse uppfattningen är annorlunda, Annika Dahlqvist har tagit upp kampen i debattinlägg och kommunikation med Livsmedelsverket. Efter det har hon fått kontakt med likasinnade, överläkare och docenter.
Jag har varit pådrivande och försökt få svar från Livsmedelsverket vad de har för resultat att bygga sina rekommendationer på.
De konkreta hänvisningarna har enligt distriktsläkaren uteblivit. Men nu har hon nått ett mål, nämligen att det är upp till var och en läkare att bedöma vilka kostråd som överviktiga patienten ska få, utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet.
Någonstans måste man börja. Förut har de kunnat säga ajabaja Annika och utgått från Livsmedelsverkets rekommendationer, men de har haft fel, säger Annika Dahlqvist.
Nu ser hon möjligheten att också råda normalviktiga personer att äta kolhydrater i proportion till hur mycket man rör sig, för att undvika att gå upp i vikt.
Men WHO säger att kosten ska innehålla 75 procent kolhydrater för att vi ska må bra.
Då blir det inte mycket kvar för fett och proteiner som kroppen behöver för att byggas upp. Kolhydrater bygger inget, säger Annika Dahlqvist.
Hennes uppfattning är att rekommendationerna kan passa elitidrottare eller personer med mycket krävande fysiska arbeten.
Fettdiskussionerna, som fått genomslag i hela västvärlden, ger Annika Dahlqvist inte mycket för. Hon säger att det började i USA för ungefär 30 år sedan med teorin om att fett i kosten orsakar hjärt- och kärlsjukdomar.
Man ville att forskare skulle forska fram det resultatet och sedan har man utgått från fettet hela tiden, men inte kommit med några signifikanta resultat, säger Annika Dahlqvist.
Hon har använt sina kunskaper på patienter, vänner och bekanta och säger sig vara hundra procent övertygad om att det är rätt.
Dessutom har hon själv gått ner 16 kilo.

Om du vill undvika kolhydrater
Ät: Mjölkprodukter, kött, fisk, kyckling, skaldjur, grönsaker, oliver, ägg, linfrön.
Undvik: Potatis, ris, majs, mjöl och socker.
Titta på innehållsförteckningen: det ska vara högst fem gram kolhydrater per 100 gram födoämne.

Så här förklarar Annika Dahlqvist fetmaepidemin:
- fettfattig kost blir automatiskt kolhydratrik, för något måste man äta
- högt kolhydratintag leder till snabb och kraftig blodsockerhöjning
- blodsockerhöjningen ger insulinpåslag som leder till hungerkänslor
- insulinet omvandlar glukos till fettsyror
- insulinet pressar in fett i fettcellerna och fetman ökar

Mer läsning

Annons