Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norsk ringdansfestival i Sundsvall

/
  • Unni Weiseth och Edgar Weiseth är två av ledarna för ringdansen.
  • När det är ringdans deltar alla, ingen behöver stå brevid och vänta på att bli uppbjuden.
  • Turerna varierar och det gäller att man är med i både huvud och kropp för att inte komma efter, men när det händer
  • Det är betydligt fler män än kvinnor som dansar, därför har varje deltagare ett blått eller ett rött band kring sin hals. Röd dansar med blå.
  • Dansen går i ring, ibland krävs att man dansar i par men paren byter hela tiden danspartner.

Trondheims dansklubb är i Sundsvall och håller en ringdansfestival. I tre dagar dansar ett 90-tal norska dansare på Folkets Park tillsammans med PROs Skönsmodansare.

Annons
Den norska dansklubben har över 500 medlemmar mellan 3 och 85 år. I fjol var några av dem i Sundsvall på dansläger i Sporthallen, under en paus såg de grannbyggnaden Folkets Park.
Vi gick och tittade bara för att vi var nyfikna på byggnaden, en man kom emot oss och vi fick gå in och kolla. När vi såg lokalerna sa vi att här vill vi arrangera 2005 års ringdansfestival, säger Edgar Weiseth, ledare för Trondheims seniordansare.
Tillsammans med ytterligare tre dansledare håller han i arrangemanget som är en årligt återkommande tradition som vanligtvis hålls i Norge. Lördag, söndag och halva måndag ska dansandet pågå.
Ringdans startade i Tysklande och har spridit sig över hela Europa. Vår seniordans handlar främst om motion, både för kroppen och hjärnan. Många säger att de mår bra tack vare dansen och alla kan vara med, säger Edgar Weiseth.
För seniordansen finns bara ett krav, deltagarna ska vara minst 55 år gamla.
Seniordansen är också en speciell sort av ringdans för fullt vuxna personer, man ska kunna vara med även om man har opererade höfter eller problem med hjärtat. Till dansen har vi speciell musik, en del är folkdananser annat är specialskrivet, säger Edgar Weiseth.
Helgens dansare har röda eller blå band kring sina halsar.
Eftersom det är mycket fler kvinnor än män med så dansar inte en man och en kvinna i par, istället dansar en blå med en röd, säger Edgar Weiseth.
Han hoppas att några av Skönsmodansarna ska vilja komma till dem i Trondheim och dansa någon gång.
Det här är både kultur och friskvård och det är jätteroligt att vi blivit inbjudna att vara med i helgen, säger Birgit Johansson, ledare för Skönsmodansarna.

Mer läsning

Annons