Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NTI-gymnasiet vill bli dubbelt så stort

Nästa år vill NTI-gymnasiet i Sundsvall bli dubbelt så stort genom nya program i naturvetenskap och samhälle. Friskolan tror inte att det är några problem att hitta elever. — Nej, närmare 30 procent av våra elever söker från andra kommuner än Sundsvall och Timrå, säger rektorn Berndt Wiklander.

Annons
Skolan har funnits i snart två år och har idag cirka 160 elever på el- och medieprogrammen. Nu finns en ny ansökan hos Skolverket för att även starta program i naturvetenskap och samhälle.
Vi gör det här för att vi vill bredda oss. I bland kan det vara så att elever vill ändra sig och läsa andra kurser. Har vi även de här programmen kan vi lösa ändringarna inom verksamhetens ram, säger Berndt Wiklander.
Hösten 2006 är intaget tänkt att öka till drygt 300 elever. Skolan håller till i lokaler på Kyrkogatan och rektorn tror varken på utrymmesbrist eller brist på elever i samband med expansionen.
Men han medger att konkurrensen hårdnat.
Det vi gör är att bjuda in alla nior, vi kör med öppet hus, vi är med på mässor och vi bjuder in studievägledare. Sedan skickar vi ut mycket material till både elever och föräldrar. Dessutom besöker vi själva ett antal skolor och låter våra egna elever vara med och marknadsföra, säger Berndt Wiklander.
Hittills är antalet sökande från Sundsvall och Timrå något färre än vad det var förra året.
Men det säger inte så mycket. Vi har elever från Sollefteå, Härnösand, Nordanstig, Hudiksvall, Ljusdal, Bollnäs, Härjedalen, Krokom och Östersund. Som jag förstått kommer vi att få sökande därifrån igen, säger Berndt Wiklander.
I Skandias gamla utrymmen ryms nya datorer, uppehållsrum, café, lärosalar och heltäckningsmattor. I dag är 15 lärare anställda.
Det här får aldrig bli en jätteskola. Det strider mot grundidén. Blir den för stor kan man inte ta hand om alla elever på ett bra sätt, säger Berndt Wiklander.
NTI är ett stort företag som med vinstkrav från ägarna.
Huvudsaken för oss är inte att tjäna stora pengar, utan att ge en bra utbildning, säger rektorn vid flera tillfällen.
Friskolan jobbar också med veckovisa mentorsträffar mellan elever och lärare. Dessutom finns en schemalagd supportverksamhet där elever som inte lyckas fullständigt i undervisningen ska kunna fångas upp.

Fakta NTI-skolan
Nordens Teknikerinstitut, NTI, grundades 1968 med inriktning mot korrespondenslärande.
I dag har skolan vuxenutbildning i ett 40-tal kommuner och gymnasieutbildning i nio kommuner. Dessutom bedriver NTI distansundervisning.
Förra året omsatte bolaget 190 miljoner kronor och hade 240 fast anställda.

Mer läsning

Annons