Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är han störst i Sverige

/
  • Stieg Berglund är störst i Sverige i teoretisk korrespondens inom musik.
  • Stieg Berglund har räknat att under årens lopp rest 379 952 mil runt om i Skandinavien med musikskolan och som orkesterledare.

Stieg Berglund från Nolby är störst inom teoretisk korrespondans i ämnet musik.

Annons
Han föddes i Gnarp för drygt 80 år sedan och startade som 15-åring en egen orkester. Efter att ha varit kommunal musiklärare i fem år tog han steget fullt och blev sin egen. Stieg Berglunds
energi och arbetsmoral är beundransvärd.
Jag kan inte sluta att arbeta, då blir jag säkert knäpp eller sjuk, säger Stieg Berglund.
Det är främst inom gitarr och dragspel han hjälper sin musikelever. Men hur många som tar lärdom av honom det vet han inte. Lite svävande tror han att det rör sig om 200 i månaden.
Trivs man med sitt arbete som jag gör känns det inte betungande. Det är det bästa jag vet är att jobba med musik, säger Stieg Berglund och visar några enkla accord på gitarren.
1956 startade han sin första musikskola. Den växte och i olika perioder var den störst i Sverige, vi hade hård konkurrens från en skola i Göteborg som hette A-tangenten. Men ofta var vi den största, säger Stieg Berglund.
Musikskolan i Göteborg är numera nedlagd. Det är den Stieg har väckt till liv i igen. Efter några segslitna förhandlingar kan nu Berglunds musikskola kan kalla sig störst.
- Sedan 2002 utökades musikskolan med att driva musikundervisning i Jämtland. Det är ett samarbete mellan NBV Mittsverige och min musikskola, säger Stieg Berglund.
Han har verkat i 50 år med musikskolan och haft egen orkester 60 år. 1946 anslöt han sig till Svenska musikerförbundet där han är hedersledamot.
Efter ett överfall i sitt garage i Nolby för snart två år sedan skadade han sin axeln svårt.
Det märks när jag spelar dragspel. Remmen som ligger över axeln trycker på den skada jag har. Efter 30 minuters spel domnar armen och fingrarna, säger Stieg Berglund.
Sin första dragspelslektion fick Stieg av Andew Walters dragspelsskola. Det var 1938 och tio lektioner kostade 105 kronor, då ingick också studiematerial.
Hos professor Walter gick jag en fyraårig distansutbildning, mycket lärorikt. Jag får inte glömma min farbror Hilbert Wassberg. Det var han som väckte mitt musikintresse när jag var liten. Men han gillade aldrig vad jag spelade, utom när jag drog \"Pärleporten\", säger Stieg och bläddrar i en väl tummad notbok.

Mer läsning

Annons