Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu blir det ordning på lederna igen

/
  • Förra skidsäsongen var inge vidare. Stormen fällde träd längs spåren och det var ont om snö. Nu röjs det för fullt och i vinter ska det bli åka av.
  • Nedgrävda ledningar ska säkra elförsörjningen i spåren även om stormen slår till.

En skogsbilväg och nedgrävda elledningar ska göra susen.
– Spåren på Södra kommer att vara öppna i vinter, säger Anders Norberg.

Annons

Ont om snö i kombination med Ivars framfart satte kraftiga käppar i hjulen för skidentusiasterna förra säsongen. På Södra berget i Sundsvall var det bara kortare slingor som var åkbara. Och det råder fortfarande kaos i spåren.

– Sjuan och tian är borta, hela skogen ligger nere, säger Anders Norberg, enhetschef för kommunens friluftsenhet.

Fokus har varit på att röja närmast bostadsområden, men nu har man satt igång med elljusspåren. För det behövs en väg där skördare och timmerbilar kan köra.

– Vi har spårat från Bodvägen in till blå krysset från Sidsjön tillbaka till Asplunden och femman. Nu byggs en skogsbilväg där, säger Anders Norberg.

I september har man lovat att skogen ska vara borta.

– För människor som är ute i skogen och vandrar ser det säkert konstigt ut med en väg, men det blir bra under vintern, säger Anders Norberg.

En stor förändring som är på gång är att elledningarna från Hillstamon bort till NTO-stugan kommer att grävas ner.

– Nu får det blåsa bäst det vill, det är bara att ta bort träden som faller. Det är ledningarna som gör det krångligt, säger Anders Norberg.

Samma sak gäller för Hulispåret, från Hulistugan bort till Granlo. Här ska det också tas bort skog och grävas ner ledningar.

– Därför kommer det att bli svart där på kvällarna någon månad framåt. Nedgrävning är dyrbart, men sen blir det billigare i drift, säger Anders Norberg.

Även Bosvedjespåret får en uppfräschning i form av ny belysning. Och på Ryggis ska det läggas flis, något som många har önskemål om.

– Vi har fått medel till underhåll av elljusspår nu, det känns roligt. Nästa steg är Alnöspåret men det kanske inte hinns med nu i höst, säger Anders Norberg.

Raststugan på Ängen på Södra berget byggs ut med större personalutrymme, anpassat till verksamheten och de som har sin arbetsplats där.

– Vi är en sju åtta stycken som använder den, men allmänheten kommer nog inte att märka av förändringen så mycket, säger Anders Norberg.

I november ska den ombyggnationen vara klar.

Mer läsning

Annons