Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kommer skuggbudgetarna: Mer digital teknik och billigare kollektivtrafik

Under torsdagen presenterades majoritetens bugdet för Sundsvalls kommun. Nu har både Kristdemokraternas och Liberalernas skuggbudgetar tillkommit.

Annons

Liza-Maria Norlin (KD)  (t.v.) är gruppledare för Kristdemokraterna i Sundsvall, Stefan Falk (L) (t.h.) är detsamma för Liberalerna.

I majoritetens budget återfanns miljarderinvesteringar i skolor, en ny arena på Bernerstomten samt extra tillskott till socialtjänsten och skolan. Kristdemokraterna och Liberalerna presenterar i sina skuggbudgetar andra förslag på vad kommunens pengar bör läggas på.

Läs mer: Här lovar de skolsatsningar i Sundsvall – för drygt 1,3 miljarder

I Kristdemokraternas budget har man identifierat tre områden som man anser bör satsas extra på. Det övergripande målet för den kommunala kärnverksamheten anser man bör vara att skapa trygghet och valfrihet genom hela livet. Därutöver ser man hållbar utveckling och modernisering av Sundsvall – med bland annat ökat intresse för ny teknik – som prioriterade områden.

Man vill bland annat satsa särskilt på förhindrande och motverkande av mobbning i skolan och införa en värderingssamordnare på Barn- och utbildningsförvaltningen samt lägga pengar på särskild satsning mot nätmobbning.

Därutöver vill man se en ökad satsning på ny teknik och digitalisering. Man vill införa en särskild investeringspott för den här typen av satsningar.

– Inom vårt tredje prioriteradeområde, Den moderna staden, får digitaliseringen det fokus den förtjänar, säger Liza-Maria Norlin (KD) i ett pressmeddelande.

Liberalerna å sin sida identifierar utbildning, äldrevård samt näringsliv och företagande som prioriterade områden. Kännetecknande för deras budget menar man är "valfrihet, omsorg och möjligheter".

Bland konkreta budgetförslag som nämns i anslutning till budget återfinns satsning på att skapa en enhetstaxa för kollektivt resande. Det vill säga att de som reser kollektivt betalar samma avgift oavsett om de reser i stadstrafik eller landsbygd.

– Det är en satsning på miljösmart kollektivtrafik och samtidigt en satsning på kommunens ytterområden och landsbygd, säger Stefan Falk (L) i ett pressmeddelande.

Därutöver vill man se att duschar på skolorna byggs om så att elever har möjlighet att duscha enskilt efter avslutad idrottslektion – detta eftersom man identifierat detta som ett moment som skapar otrygghet bland elever.

Mer läsning

Annons