Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu larmar det i kyrkorna

/

Efter de senaste årens många inbrott i kyrkor har de flesta församlingear överväg eller infört larm i byggnaderna. Så är det i pastoratet för Hässjö, Ljustorp och Tynderö där tre kyrkor fått larm i år.

Annons
Tynderö kyrka har larm sedan tidigare, efter de inbrott som drabbade den år 2001. Sedan har Lögdö fått larm, också den drabbad av inbrott på senare år. I Ljustorp och Hässjö har larm just monterats.
Hösten är en årstid då inbrotten brukar öka i stiftet. Senast var det Lidens gamla kyrka som drabbades, bara någon vecka innan den skulle bommas igen för vintern.
Hade den varit vinterstängd hade tjuvarna i alla fall inte kunnat ta sig så lätt in genom ett av fönstren.
Den mest utsatta kyrkan inom Timrå kommun hr varit Skeppshamns kapell, som utsattes för inbrott vid tre tillfällen från år 2001 och framåt. Vid det första tillfället stals de snidade träfigurerna på predikstolen, föreställande evangelisterna. Sedan stals den stora altartavlan och slutligen ett krucifix från medeltiden.
Kapellet tillhör dock inte pastoratet utan är en byggnad under kapellagets ansvar, närmast att jämföras med en byggnadsförening.
Förutom inbrottslarm installeras brandlarm i flera kyrkor, eftersom det också förekommit anlagda bränder på flera håll i landet med stora kulturvärden som förlorats.

Mer läsning

Annons