Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu nalkas tiden som många längtat efter – Norells trädgård fylls med vårblommor

/
  • Simon Söderberg är i full färd med att placera ut pelargoner i butiken.
  • Penséer är vårens budbärare.
  • Det är viktigt att nypa av de första blomknopparna som kommer på pelargonerna.
  • Ute framför ingången står det fullt med ouppackade ryska och finska frukträd.

Våren är här och trädgården börjar åter bli grön. Det är äntligen dags att börja påta och plantera nya blommor inför sommaren.
– Penséer är de första vårblommorna och de klarar våra norrländska frostnätter, säger Simon Söderberg ägare till Norells trädgård i Njurunda.

Annons

Penséerna är som skapta för oss nordbor. Precis när vintern börjar bli svåruthärdligt lång och trist står de där i butiker och plantskolor.

– De gör att den nu så trista trädgården får lite färg. Plockar man sedan bort de vissna blommorna – då kommer det fler. Annars är det nu tid för att städa och förbättra jordarna. Vill man plantera andra sorters blommor så är det bäst att sätta i krukor som man kan ta in eller skydda med fiberduk om det blir kallt.

Nu fylls handelsträdgården upp med bland annat pelargonier i rosa och vita blommor.

För fyra år sedan tog Simon Söderberg över Norells trädgård, men han är ingen nybörjare i branschen. Han är född och uppvuxen med växter och blommor. Simon har jobbade i familjeföretaget Söderbergs handelsträdgård i Fränsta, som hans farfar och farmor en gång startade.

Läs mer: Det våras för Söderbergs

Vad han inte visst när han tog över Norells, var att hans farfar Alvar år 1935 gjorde sin praktik där, som på den tiden hette Börjessons. Det var även där i handelsträdgården som farfadern träffade farmor Jenny från Gästa i Njurunda.

Se mer: 80 års firande på Söderbergs i Gullgård

– Tänk att de blev kära här, i den butik som jag nu äger. Jag har lärt känna mycket släkt här, till och med min redovisningskonsult Ingrid är jag tremänning med, säger Simon.

I butiken finns nu massor med pelargonier. Blommorna som för några år sedan kallades för farmorsblommor är nu rejält i ropet.

– Om man har låtit pelargonierna övervintrat eller om man har tagit sticklingar är det viktigt att man nyper av de första blomknopparna som kommer upp, för att blomman senare ska få en fin form.

Trenderna i trädgården förändras hela tiden och nu är det träd och buskar med bär och frukter som är populärast.

– De ryska och finska fruktträden säljer vi mycket av nu, de är tåliga och har fina egenskaper med goda frukter. Den nyhet som jag tror mycket på är det rosa blåbäret, säger Simon.

Simon och hans sambo Erica, som också jobbar i verksamheten, har planer på att bredda sortimenten med bland annat bastutillbehör, ekologiska städprodukter och en liten fikahörna. Det ska bli mer livsstil i butiken.

Läs mer: Företagsresan gick till Njurunda i går

– Stommen i verksamheten släpper vi aldrig och vi kommer även att utöka vårt entreprenadarbete med att hjälpa kunder att bygga trädgårdsmiljöer.

Annons