Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu rivs populära Tarzanstigen – här är nya planerna för området på Södra berget

Platsbaserat lärande med hela kroppen, det är målet när Tarzanstigen nu rivs för att byggas om. Stigen har varit i dåligt skick men i mitten av oktober ska en ny pedagogisk äventyrsstig stå klar.

Annons

– Det blir ett lekfullt sätt att lära sig. Fysisk utmaning kombineras med inlärning, säger Simon Meurling som tillsammans med kollegan Pessi Liukkonen ansvarar för upprustningen.

Lär mer: Sundsvall är Sveriges bästa friluftskommun

Tarzanstigen är en promenadslinga fylld med hinder, stockar, linbana, broar och småraviner på Södra berget. Den har i flera år varit i dåligt skick och behov av renovering.

– Nu blir det ett klassrum i naturen som skolor i kommunen kan nyttja, samtidigt som det är en äventyrspark tillgänglig för allmänheten, säger Pessi Liukkonen.

Simon Meurling och Pessi Liukkonen Naturskolan bygger om Tarzanstigen.

Ett pedagogiskt material kommer att delas ut till skolorna i höst, där ska det framgå hur man på bästa sätt kan nyttja stigen i ett syfte att lära sig saker om natur, historia och kultur.

– Vi vill ta tillvara på det som syns och finns här. Det kommer att finnas stationer om Svartvik och sågverket, hur vi använt havet, älvar och åar. Bland annat, säger Simon Meurling.

Det planeras ett varierat utbud av hinder och aktiviteter på stigen för att uppmuntra till nyfikenhet och nya kunskaper.

– Vår pedagogik bygger på platsbaserat lärande utomhus med hela kroppen. Här kan besökarna lära sig i miljö och med alla sina sinnen, säger Pessi Liukkonen.

Även qr-koder planeras på stationerna för att tillgängliggöra det pedagogiska materialet för allmänheten.

– Vi vill skapa en miljö som är naturligt utmanande eller ett lärorikt utforskande utifrån besökarens behov och vilja, säger Pessi Liukkonen.

Läs mer: Norra bergets naturreservat invigdes på Skogens dag

Under tiden stigen byggs om är den stängd, men det betyder inte att den inte får besökas.

– Även om stigen är avstängd så är naturen här tillgänglig genom allemansrätten, säger Simon Meurling.

Läs mer: De byggde lekpark av Ivars fallna träd

Stigen var i dåligt skick och delar av den har varit avstängda sedan tidigare.

■ ■ För mer nyheter om Sundsvall, klicka här – och följ ST.nu på Facebook.

Mer läsning