Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu stängs polisens ledningscentral i Sundsvall – flyttas till Umeå: "Känns inte bra"

På onsdagen stängdes polisens länskommunikationscentral (LKC) i Sundsvall. I stället öppnas nu en ny stor regionledningscentral (RLC) i Umeå med ansvar för mer än halva Sveriges yta.

Annons

– Det känns naturligtvis inte bra för vår del. Vi har ju haft vårt LKC i många år, säger Mikael Klein, tf chef för LKC i Västernorrland.

Han talar med klockren Jönköpingsdialekt och har jobbat i Sundsvall de senaste åtta åren. Själv tycker han att LKC i Sundsvall är en bra lokal verksamhet, men genom polisens omorganisation ska 19 lokala ledningscentraler kokas ihop till sju regionala enheter.

Polisen räknar med samordningsvinster för administration genom att allt sköts från ett ställe. Man hoppas även få en bättre överblick så att man bättre kan använda resurserna. Tidigare har man egentligen bara kunnat använda resurserna inom sitt eget län.

Läs också: Polisen delas in i sju regioner

Men mer än halva Sveriges yta ska täckas i nya Region Nord med de fyra nordligaste länen.

Det blir inte för stort?

– Vi anser att det är väldigt stort och väldigt speciellt med de här avstånden, men man har gått på befolkningsmängden och räknat med ungefär en miljon invånare i varje region, säger Mikael Klein.

Borde man inte även ta hänsyn till ytan?

– Jo, vi har ansett det och tyckt att man kanske borde ha delat upp det i två bitar häruppe, men det är ett centralt beslut, säger Klein.

Mikael Klein, tf chef för LKC i Västernorrland, kunde med visst vemod konstatera att länskommunikationscentralen i Sundsvall gick i graven på onsdagen.

En nackdel med den nya och extremt stora regionen är att man riskerar att tappa en hel del lokalkännedom.

Läs också: Skyddsombud slår larm – polisomläggningen för riskfylld

Det skapas nya tjänster i Umeå, men intresset från poliser i Västernorrland att flytta norrut har varit dåligt. I stället tvingas nu 20-talet poliser och larmoperatörer från Sundsvall, Östersund och Luleå att jobba i Västerbotten under sommaren, vilket har väckt intern kritik.

Läs också: Poliser tvingas till Umeå i sommar – kostnad: fyra miljoner kronor

– Man är rotad och det kommer en sommar och man har familj. Det ställer till en hel del problem, säger Klein.

Du är själv uppkommenderad, hur känns det?

– Det är utmaning och det ska bli kul att jobba där, men samtidigt måste man lösa problemen på hemmaplan på ett bra sätt, säger Mikael Klein.

Den nya regionen kommer sannolikhet medföra att poliser även framöver i allt större utsträckning kommer att kommenderas ut till andra orter.

– Vid särskilda händelser eller kanske idrottsevenemang kan man flytta patruller över hela landet, men framför allt inom regionen, säger Mikael Klein.

Blir det inte svårare att kombinera polisyrket med att vara småbarnsförälder?

– För den sociala biten ställer det här till en hel del, men får man reda på saker i tid så kan man förbereda sig, säger Mikael Klein.

Mer läsning