Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny färjelinje till Vasa öppnas i sommar

Vasarederiet RG-Line börjar trafikera rutten Vasa-Sundsvall i sommar, uppger Börje Lassfolk, vd för RG-Line till ST. Fartyget Kahleberg kommer att frakta gods men det blir även en ny, efterlängtad förbindelselänk för finländare i förskingringen.

Annons
Det är fråga om en passagerar- och fraktlinje som körs en gång i veckan året runt. Färjan börjar gå i trafik den första juli.
Färjan Kahleberg avgår från Vasa på fredagar klockan 17:00 och kommer till Tunadalshamnen i Sundsvall vid midnatt.
Avfärd till Vasa sker redan på lördag förmiddag klockan 10:00 och båtfärden tar åtta timmar så när den finska klockan slagit 19:00 är man framme i Vasa igen.
Efter den sjätte augusti blir avgången från Vasa natten mot lördag klockan 01:00.
De andra dagarna i veckan kommer Kahleberg att åka mellan Umeå och Vasa.
Kahleberg, som köptes i slutet av 2004, kommer att renoveras under maj och juni. Den tar i dag 75 passagerare och vid renoveringen utökas antalet passagerarplatser till 300. På bildäcket ryms 450 personbilar vid behov.
Den regelbundna trafiken mellan Vasa och Sundsvall har legat nere i 12 år.
Initiativet till att öppna linjen på nytt togs av svenska industri- och fraktföretag. Kontrakt om transport av trävaror, papper och kemiska produkter är redan undertecknade.
Kahleberg väger 10217 bruttoregisterton och ökar fraktkapaciteten med 300 procent. Fartygets har isklass 1A och har ett väderdäck vilket möjliggör transporter av farligt gods.
RG-Line grundades år 2001 och hade under 2004 en omsättning på drygt 9,8 miljoner euro.
Allt sedan färjeföretaget Botnia Links trafik upphörde i slutet av november 2002 har projektet North East Cargo Link arbetat med att en ny färjelinje för gods ska komma till stånd över Bottenhavet mellan Västernorrland och Österbotten.
Väldigt spännande och positivt. Färjetrafiken stärker Sundsvallsregionen och det är bra med kombinationen av gods- och persontrafik. Det här känns bra för Sundsvall. Jag tror att många har saknat färjetrafiken sedan den lades ned. Nu knyts Sundsvall och Vasa närmare varandra igen, och det är en vinst för alla, säger Lars Persson (fp), oppositionsråd i Sundsvall i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons