Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny granskning: Sundsvall saknar ansvarig för barns rättigheter

/

En ny kartläggning visar att tre av fyra kommuner saknar en utsedd tjänsteman för att säkerställa barns rätt. Sundsvall är en av dessa.
– Många tror att de här barnen kan vända sig till kommunen. Så ser verkligheten tyvärr inte ut, säger Lisa Ericson, Nätverket för barnkonventionen.

Annons

Även där det finns en ansvarig är det få av dem som kan hjälpa enskilda barn. Det visar den årliga kommunenkät som Nätverket för barnkonventionen har genomfört.

I undersökningen uppger en fjärdedel av de svarande kommunerna att det finns en barnstrateg, barnsamordnare eller liknande som har ansvar för att barns rättigheter inte kränks.

Tre av fyra kommuner saknar alltså fortfarande en sådan funktion. Sundsvall är inget undantag. Resultaten som framkommit är någonting som oroar Lisa Ericson, ordförande i nätverket.

– Vi möter varje dag barn som är väldigt utsatta och barnen får inte den hjälp de har rätt till, säger Lisa Ericson.

Granskningen visar även att det är ännu ovanligare att barn kan få hjälp när deras rättigheter inte respekteras. Bland det femtiotal kommuner som har en ansvarig för att se till att barnkonventionen följs är det bara 14 som uppger att dessa kan hjälpa enskilda barn vid exempelvis våld, vårdnadstvister och psykisk ohälsa.

– Sverige gör barnkonventionen till lag, men tvekar inför att låta utsatta barn klaga när myndigheterna inte lever upp till sina åtaganden. Det är motsägelsefullt och svårbegripligt. Med tanke på alla ensamkommande barn som kommer till våra kommuner just nu är behovet större än någonsin, säger Lisa Ericson.

Härnösand, Timrå, Kramfors och Sollefteå saknar också en utsedd ansvarig för barns rättigheter.

Mer läsning

Annons