Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny Harry Potter-bok skapar hysteri i Sundsvall: "Våra exemplar tog slut på två dagar"

Tomt på Harry Potter-hyllorna på två dagar. Hos flera bokhandlare runt om i landet sålde den nya Harry Potter-boken slut snabbt. "Vi har fått runt ett 20-tal samtal om dagen gällande boken", säger Alexandra Jansson, butiksbiträde på Akademibokhandeln i Sundsvall.

Annons

På Akademibokhandeln i centrala Sundsvall fick man endast 30 exemplar av boken inför världssläppet. Alexandra Jansson, butiksbiträde, tror att förlaget underskattade den genomslagskraft som boken skulle få.

– Jag tycker att antalet exemplar var på snäppet för lite. Det har varit intensivt senaste dagarna. Folk har kommit in regelbundet, men även ringt och frågat efter boken, säger hon.

Alexandra Jansson är själv ett fan av Harry Potter och den enda i personstyrkan som hunnit läsa klart boken.

– Personligen så tycker jag att den var väldigt bra och genomarbetad. För mig, som växte upp med Harry Potter, så var det ganska mycket av en nostalgitripp, säger hon.

Alexandra Jansson  läste ut den nya boken på tre timmar.

Förhoppningen är att boken snart ska komma in på lagret igen.

– Vi hoppas på att få in den i början på nästa vecka. Runt tisdag eller onsdag, säger Alexandra Jansson.

Någon som spänt väntar på att lägga händerna på boken är Jonas Weiss Sandström. Han har planerat att läsa den nya boken tillsammans med sina döttrar.

– Jag vet inte hur mina döttrar kommer att reagera över att boken är slutsåld, men vi får försöka inlinda det i glass, säger han.

Den nya "Harry Potter and the cursed child" är både teateruppsättning och bok, den åttonde i ordningen om trollkarlen Harry Potter. Det var under natten till söndagen som boken släpptes hos bokhandlare runt om i världen och intresset har varit enormt. På flera håll i Västernorrland är boken redan slutsåld.

– Våra 30 ex tog slut på två dagar, säger Kajsa Örneke, säljare på Akademibokhandeln i Örnsköldsvik.

Den nya boken har skapat hysteri i hela landet.

Men bor man i Sollefteå får man vänta lite till. På Dahlbergs bokhandel hann man inte köpa in boken inför släppet i söndags och nu är den helt slut på förlaget. Jörgen Desén på Dahlbergs bokhandel väntar nu på att få göra en beställning.

– Jag väntar varje dag, men den är tillfälligt slut, säger han.

Enligt Jörgen Desén har Sollefteåbornas efterfrågan på den nya Harry Potter-boken inte varit särskilt stor. Han kommer ta in fem böcker till sin butik, när det åter finns nytryckta exemplar.

– Jag har haft ett fåtal som frågat efter den, men det har inte varit någon jätterusning, säger han.

FAKTA: Harry Potter and the cursed child är både en teateruppsättning och den åttonde boken av J.K Rowling om trollkarlen Harry Potter. Teatern är skriven av regissören John Tiffany och dramatikern Jack Thorne, men själva historien har författaren Joanne K Rowling hittat på. Pjäsen spelas på Palace Theathre i London och är den första officiella Harry Potter-berättelsen som framförs på scen.

Boken har sålt slut på flera håll i världen, redan i bokningsstadiet. Nu är den helt slut på förlaget och såväl bokhandlare som Harry Potter-fans väntar på beslut om att trycka fler exemplar.

Boken hade världssläpp den 31 juli.

Mer läsning