Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny köng ska krönas på Stora torget – sista chansen att nominera: "Gör snälla och coola saker"

Vem som helst ur folket kan krönas på Stora torget.
I dag är sista chansen att nominera nästa "köng".

Annons
Det är sista chansen att nominera nästa könglighet – och du gör det här på ST.nu. Anders och Katarina Lövgren, från Heja Sundsvall, tror att det finns många kandidater.

I Sönnsvall åker man böss och dricker ur mögg. Att u:et blir till ö – så kan det låta i staden mellan bergen. Och det händer förstås att det kivas med dialekten från andra håll i Sverige.

– Det skojas lite med oss, men här använder många köng som en kul grej för att säga att något är bra, säger Anders Lövgren på Heja Sundsvall.

Katarina Lövgren ser inget negativt med att omfamna betoningarna. Tvärtom.

– Att vi har något eget är positivt. Dialekter är alltid roligt, säger hon.

Nu är det upp till dig att nominera vem som förtjänar just en könga-titel – och en prispott på 10 000 kronor.

Kändisar och Sundsvalls jetset får ofta ett utrymme ändå

Det kan vara en vardagshjälte, en granne som har ställt upp eller en arbetskamrat som har gjort något utöver det vanliga. 2015 gick äran till gymnasieläraren Anneli Näsberg, 2016 till konstnären Wejdan Derky och 2017 till judotränaren Wolfgang Biedron.

– Kändisar och Sundsvalls jetset får ofta ett utrymme ändå. De som gör snälla och coola saker i skymundan, dem vill vi fram med i ljuset och belöna, säger Anders Lövgren.

Annelie Näsberg, Wejdan Derky och Wolfgang Biedron har krönts tidigare – men vem blir årets köng i Sundsvall? Grafik: Robin Brinck

Bland de nominerade kommer sex finalister att väljas ut. Folkets sms-röster och en jury bestående av de företag som sponsrar evenemanget avgör sedan vem som blir årets köng.

Den 10 juli stundar det guldkantade tillkännagivandet på Stora torget – mitt framför statyn över stans grundare Gustav II Adolf – i samband med Sundsvall bjuder.

Mer läsning

Annons