Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny livsstil med Yoga

/
  • Yoga är en gammal österländskt tradition som ökar välbefinnandet genom att skapa balans mellan kropp, själ, Pernilla Weatberg utför här en av de mer avancerade rörelserna,.
  • Pernilla Westberg öppnar en Yogastudio i Nolby.

Pernilla Westberg från Klockarberget i Njurunda trodde hon klarade allt. Men för fyra år sedan drog hon på sig hjärnstress av för mycket arbete. Följden blev sjukskrivning och en lång rehablitering.

Annons
Pernilla arbetade heltid som förskollärae och hade en deltidstjänst som servitris.
Tillsammans med att sköta hus och hem blev det för mycket, det höll i tre år. Sedan sade kroppen stopp. Gick in i väggen helt enkelt.
Det var fruktansvärt, orkade ingenting, minnet fungerade inte heller som brukade, säger Pernilla.
Efter ett års olika rehabliteringar kunde Pernilla börja arbeta på deltid. Men oturligt nog fick hon ta hand om stökiga elever med problem. Det blev helt fel. Tillbaks till ruta ett igen med 12 månaders sjukskrivning.. Det var för fyra år sedan och Pernilla började få kontakt med Yoga.
Efter ett halvt år med Yogaträning började jag känna mig mycket bättre. Det var verkligen en snabb förbättring, säger hon.
Pernillas sjukdom är stressrelaterad och hon har fortfarande svårt att klara en dagisgrupp i mer än tre timmar.
Då får jag yrsel och tappar minnet. Men jag har förstående arbetskamrater så jag får ta en kortare promenad och då brukar symtomen försvinna, säger Pernilla Westberg.
Hon är fortfarande sjukskriven på deltid och ska i september utvärderas av Försäkringskassan om att kunna jobba fler timmar i sitt nystartade företag. Det blir öppethus i mitten på augusti för hennes yuogastudio i Nolby. Företaget har gjort en mjukstart redan för att känna på marknaden.
Det blev så populärt att jag fick anställa en yogakunnig person som hjälper mig, säger Pernilla
som ser mycket nöjd ut över den sista tidens utveckling.
Principen bakom yogaträning är att bygga upp energi snarare än att förbruka den. Yogaträningen frigör blockeringar i kroppen och får igång energiflödet.
Något annat som är positivt med yogan är att du kan utöva den på många platser, både inomhus och utomhus, även på ett mycket litet utrymme. Dessutom behöver du inte investera i någon dyr utrustning, Yoga är en träning för inre lugn, säger Pernilla Westberg.
Ingen tidigare period i mänsklighetens historia har väl inneburit så högt tempo och sådan snabb förändringstakt som den tid vi lever i. Många människor förväntas utföra sina arbetsuppgifter med samma hastighet och exakthet som maskiner, men människor kan bara arbeta i mänsklig takt.
Arbetsrelaterade besvär ökar kraftigt med onda nackar och ryggar. Stressrelaterade sjukdomar har ökat i omfattning och vår förmåga att hantera dessa sjukdomar har inte ökat i samma takt. Vissa områden i kroppen är mer utsatta för stresspåverkan än andra. Yoga passar alla, man kan helt enkelt modifiera rörelserna så alla kan utföra övningarna, säger Pernilla Wesrberg.

Mer läsning

Annons