Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny operatör för Norrtågstrafiken……

/

Botniatåg förlorade upphandlingen och Norrtågstrafiken kommer att köras av Svenska Tågkompaniet. Det blir lite dyrare för landstinget.

Annons

Styrelsen för Norrtåg AB beslutade på måndagen, att tilldela Svenska Tågkompaniet AB uppdraget, som ny operatör för Norrtågstrafiken från augusti 2016 till december 2025.

Läs mer: Här är Norrtågs nya ordförande

– Vi är nöjda med upphandlingen och vi får även fortsatt en operatör med goda förutsättningar för att bedriva en robust trafik, säger Maria Höglander, vd Norrtåg AB.

Den upphandling som i går avslutades vanns av Svenska Tågkompaniet som tar över efter Botniatåg. Det nya avtalet kommer fortsatt ha fokus på en bra arbetspendling och goda resmöjligheter inom, till och från de fyra norrlänen.

Upphandlingen omfattar trafiken Umeå-Sundsvall, Luleå-Umeå, Vännäs-Umeå, Lycksele-Umeå, Kiruna-Luleå och Storlien-Sundsvall. Det finns dessutom en option för trafiken Haparanda-Luleå.

– Vi ser fram emot en period där Tågkompaniet har möjlighet att utveckla båda trafiken och resandet på ett nytänkande sätt. Tågkompaniet är en erkänt duktig operatör som vi ser fram emot att samarbeta med, säger Maria Höglander.

– Vi hoppas och tror att den positiva resande- och kvalitetstrenden vi har sett de senaste åren kommer att fortsätta.

Ekonomiskt har upphandlingen ökat landstingets kostnader. Om biljettpriserna kommer att höjas framgår inte.

Norrtåg har, så långt lagstiftningen tillåter, ställt krav på verksamhetsövergång och huvudentreprenörskap samt att operatören lever upp till åtaganden när det gäller miljömässiga, sociala krav och arbetsmarknadsmässiga lagar, nationell rätt samt kollektivavtal.…

Mer läsning

Annons