Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny smäll för Norra kajen-bygge – försenas igen: "Inte acceptabelt"

Äldreboendet på Norra kajen skulle stå klart vid årskiftet.
Nu försenas projektet igen med fem månader – och kommer att vara färdigbyggt nästan ett år efter utsatt datum. "Vi ska undersöka om vi har rätt till kompensation", säger kommundirektören Stefan Söderlund.

Annons

Läs mer: Bakslag för kommunen – Norra kajen-bygget fördyras med mångmiljonbelopp

Bygget med äldreboendet på Norra kajen blir klart första december 2017.

ST har i omgångar berättat om turerna kring byggnationerna av det nya äldreboendet på Norra kajen.

För att kunna ta del av ett statsbidrag på 20,5 miljoner gjöts bottenplattan i slutet av 2014. Men för att pengarna skulle betalas ut behövde äldreboendena på Norra kajen, Granlunda och Heffnersgården vara färdigbyggda senast årsskiftet 2016/17.

Men så blir det inte.

Nu meddelar kommunen att slutdatum är framflyttat med ytterligare fem månader till och bygget kan först stå klart första december 2017.

– Vi har fått besked av vår entreprenör att de blir försenade, säger Torbjörn Stark, t f direktör på service - och teknik.

Vad är anledningen?

– De anger två skäl. Det ena handlar om att de färdiga väggelementen inte hinner komma fram i tid. Det andra är av byggteknisk art och handlar om att stöttningen mellan våningsplanen måste sitta uppe längre än vad det var sagt.

Hur ser ni på att projektet försenas igen?

– Det känns jättetråkigt förstås. Nu ska vi utreda vilka konsekvenser det får för vår verksamheter och se hur vi ska gå vidare.

Läs också: Efter miljonsmällen: Nu stoppas storbygget vid Sundsvalls sjukhus.

Kommundirektören Stefan Söderlund är inte nöjd med att projektet försenas.

Inflyttning försenas därmed med nästan ett år från det ursprungliga inflyttningsdatumetet.

– Första förseningen handlade om att konsulterna som ansvarade för projekteringen inte kunde leverera i tid och nu kommer det här. I det här fallet så har vi en entreprenör som har svårigheter att svara upp motsatt tidsplan och det är inte acceptabelt. Nu får vi gå igenom upphandlingarna och avtalen för att se vilket ansvar entreprenören har, säger Stefan Söderlund.

Läs mer: Nu står bolagen i kö för att bygga på Norra kajen

Förutom att bygget försenas i omgångar så har det även blivit dyrare. I november utökades budgeten för bygget av de tre äldreboendena med 26,5 miljoner kronor.

En stor del av kostnadsökningen kom från just bygget på Norra kajen där markköp, parkering och en uttökning av fastigheten inneburit fördyringar.

Mer läsning