Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny stadsdel i Sundsvall

/
  • Hela området längs Norra Kajen i Sundsvall ska förändras. TIbnors besked om neddragningar underlättar planerna, berättar Mats Westling, kommunens fastighetsstrateg.
  • En skiss från HSB över tänkbara bostadsbyggen i Tibnorområdet i Sundsvall.
  • I tio år har före detta stadsbyggnadsdirektören Mats Westling i Sundsvall diskuterat med Tibnor om en flytt från Norra Kajen. Nu kan det bli av efter beskedet om bantning av metallgrossisten i Sundsvall.

Tibnors planer att dra ner i Sundsvall är dystra besked för arbetsmarknaden. Men för stadsplanerare i kommunen har beslutet en positiv sida. — Det här gör det lättare att utveckla området längs Norra Kajen, säger Mats Westling, kommunens fastighetsstrateg.

Annons
Äntligen kan industrispåret genom inre hamnen försvinna.
Och den tomt där Tibnor huserar norr om Sundsvallsfjärden kan bli till en ny stadsdel med både bostäder och kontor.
Så tänker säkert många av kommunens planerare i dag. Så har också diskussionen förts med Tibnor och fastighetsägare i området ända sedan mitten av 90-talet.
Men före detta stadsbyggnadsdirektören Mats Westling säger att beskedet från Tibnor kom lika överraskande för kommunen som för de anställda.
Jag hoppas att ingen tror att det är vi som fått Tibnor att dra ner. Vår ambition har varit att erbjuda Tibnor bättre lokaler på annat håll för att vi ska få bort industrispåret genom inre hamnen, säger han.
Ändå har han svårt att hålla tillbaka sin lättnad över att den tio år gamla strävan nu kan gå i lås.
Tibnor kan flytta och industrispåret rivas upp inom ett år om företagets beslut ligger fast efter förhandlingar med facket, tror han.
Då försvinner ett irriterande hinder för utvecklingen av inre hamnen, enligt Westling.
Spåret ligger som ett lyte i området och har stoppat allt bostadsbyggande vid den södra kajen. Om det försvinner blir det mycket lättare att göra ytorna vid Claes Ohlsson och hamnträdgården trivsamma och rationella, säger han.
Den tomt som Tibnor erbjuds finns mellan Fresks byggmarknad och aluminiumfabriken Kubal. Området ägs av kommunen efter att den tidigare fönsterfabriken brann ner för några år sedan.
Till platsen går ett järnvägsspår som är en förutsättning för metallgrossisten Tibnor, även om verksamheten i Sundsvall bantas.
Även i fortsättningen ska vi ha ett lokalt lager med armeringsprodukter och det kräver tågtransporter till Sundsvall, eftersom det handlar om så skrymmande produkter, säger Tibnors vd Mikael Nyquist.
Tibnors hyresavtal vid Norra Kajen räcker till och med 2009.
Vårt beslut har inget med lokalfrågan i Sundsvall att göra, utan är en del i vårt arbete att med att få en effektivare distribution, säger Mikael Nyquist.
Tibnor kommer troligen att ha kvar sitt kontor vid Norra kajen. Men om järnhanteringen flyttar frigörs ändå ett 300 meter brett område. Tomt och byggnader ägs av kommunen efter ett köp hösten 2004 och HSB Mitt har tidigare skissat på ett bostadsbyggande där. En utveckling som är ett viktigt första steg till att göra om hela strandområdet vid Norra Kajen.
I går möttes Mats Westling och Tibnors fastighetsansvariga på en sedan länge planerad träff.
Våra intressen sammanfaller, konstaterar Westling.Fakta/10 års diskussion om en flytt av Tibnor
Mitten av 90-talet: Kommunledningen i Sundsvall tar upp diskussionen med metallgrossisten Tibnor om att flytta från lokalerna vid Norra Kajen. Dåvarande ordföranden i stadsbyggnadsnämnden Håkan Eriksson (s) är drivande.
Fram till 2003: Diskussionen med Tibnor och deras hyresvärd pågår från och till under hela perioden. Företaget erbjuds en tomt vid Kubal.
2003-2004: Utvecklingen av inre hamnen gör behovet att få bort industrispåret till Tibnor allt större. Tibnors hyresvärd, Akelius, öppnar för att sälja hela området till kommunen.
Hösten 2004: Sundsvalls kommun köper tomt och fastigheter där Tibnor huserar.
Augusti 2005: Tibnor annonserar en bantning av företaget i Sundsvall, något som bäddar för en flytt till Skönsmon.

Så här är kommunens vision för Norra Kajen i Sundsvall:
Området kan succesivt omvandlas till stadsbebyggelse med blandat innehåll - bostäder, arbetsplatser, handel och service. En eller flera stadsdelsparker bör finnas i området.
Ny bebyggelse kan vara på upp till åtta våningar som öppnar sig mot vattnet.
Källa: Förslag till ny översiktsplan för Sundsvalls kommun.

Mer läsning

Annons