Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny teknik ska minska skador vid översvämningar

Forskare vid Mittuniversitetet håller på att ta fram en ny teknik för att minska skador vid översvämningar. Detta görs med en helt ny typ av mätare.

Annons

I början av april installerades nya varianter av sensorer i en av 40 avloppsbrunnar i Sundsvall där Mittsverige vatten och avfall (MSVA) mäter bräddningen.

– Med den nya sensortekniken kan vi mer exakt se hur mycket vi faktiskt bräddar och utifrån det planera åtgärder på ledningsnätet för att minska antalet bräddningar och därigenom miljöpåverkan. Idag åker vår personal ut och läser av våra bräddmätare manuellt, säger Anna Stenlund, miljö- och laboratoriechef på MSVA i ett pressmeddelande.

Bräddningar är nödvändiga för att vattnet inte ska gå baklänges i ledningarna och orsaka översvämning av till exempel källare och gator. De nya sensorerna fungerar på så sätt att vid en bräddning skickar de värden trådlöst direkt till MSVA.

Arbetet med den nya mätaren är en del av det avtal som Sundsvalls kommun har tillsammans med Mittuniversitetet och när mätaren ska testas mot det nya nätet ska den utvärderas. Projektet ingår i det så kallade SMART-projektet, som har en budget på 63 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons