Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya insatser genomförs – så ska Navet ska bli tryggare i sommar

Två trygghetsvärdar ersätter det uppskjutna trygghetscentret. Dessutom ska personal anställas för att ta hand om unga missbrukare. Det är insatser som ska göra Navet till en tryggare plats i sommar.

Annons

Läs mer: Insatserna för att skapa trygghet vid Navet förlängs

Att öka trygghetskänslan på Navet har varit en prioriterad fråga länge för kommunledningen. Tanken var att ett nytt Trygghetscenter skulle lösa situationen och öppna redan innan sommaren. Något som är förskjutet.

– Det beror främst på personalfrågor. Den person som som skulle ansvara valde att gå vidare till andra arbetsuppgifter och dennes ersättare har varit föräldrarledig, säger Bodil Hansson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Valet blir istället att anställa två trygghetsvärdar som kommer att arbeta mellan 9 och 18 på Navet under tre månader då trygghetscentret öppnar. En kostnad som beräknas till 250 000 kronor.

– Det handlar om att öka tryggheten i området. Arbetsuppgifterna för dem varierar och kan vara alltifrån att städa och se till att den fysiska miljön är snygg. Men det kan även röra sig om lite mer mjuka parametrar och ordna olika saker som att bjuda på kaffe vilket förbättrar trivseln i området. Under främst sommaren uppfattas miljön som stökig och därför gör vi det här, säger Hansson.

Läs mer: Missbruket ska bort – Navet får ett trygghetscenter

Kommunen riktar även insatser för att ta hand om unga missbrukare och anställer två personer för att ta hand om detta projekt under tre till fem veckor.

Bodil Hansson vill öka tryggheten på Navet.

– Vi ser att Slink in tappat besökare sedan flytten. Genom den här insatsen vill vi få den här målgruppen att upptäcka den mötesplatsen igen, för att kunna hitta motivation att bryta sitt missbruk. Vi vet också att Navet är en rekryteringsbas för missbruk, säger Bodil Hansson.

Hur beskriver du situationen på Navet för tillfället?

– I de trygghetsundersökningar som vi gjort sticker Navet ut och upplevs som otryggt. Men sett till de incidenter som inträffat så är det en relativt ofarlig plats. Genom att förstärka närvaron i området så vill vi göra området tryggare.

Läs mer: Han kräver ordningsvakter på Navet igen

Sedan tidigare har kommunen anställt en fältassistent i området på heltid under 2016.

Men några patrullerande vakter som den tidigare majoriteten anställde blir det inte tal om.

– Nej, polisen drog in det tillståndet och jag tror inte på den lösningen. Vi tror på uppsökande och förebyggande verksamhet, säger hon.

Mer läsning