Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya kritiken kan försena region Norrland: "Tror inte man lyckas komma överens"

En styrgrupp med 27 personer som ska förbereda en ny storregion i Norrland blir för stor menar Per Wahlberg (M), oppositionsråd i Landstinget Västernorrland. Han tror att en konsekvens riskerar bli att regionbildningen skjuts fyra år framåt till 2023.

Annons

Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland föreslås bilda en ny storregion 2019 enligt den statliga indelningskommitténs förslag. Norrlandstingens regionförbund förbereder därför en storregion som skulle omfatta mer än halva Sveriges yta.

– Jag ser svårigheter i om 27 personer ska sitta och försöka komma överens, förhandla och lägga fram förslag, säger Per Wahlberg, som menar att den styrgrupp som ska förhandla fram en ny storregion blir för stor.

– Det är rätt bråttom och Norrlandstingens regionförbund hade föreslagit att dess arbetsutskott förstärkt med oppositionsråden i de övriga länen tillsammans med företrädare för kommunförbunden i Norrland skulle utgöra en grupp på jag tror tolv personer, vilket var en hanterlig grupp, säger Per Wahlberg.

Läs också: Ingen vet vad som händer med sjukhusen i en storregion

Men i remissomgången blev det bakslag och alla partier krävde minst två representanter i styrgruppen. Det innebär ett nytt förslag som gör att gruppen ska bestå av 27 personer. Socialdemokraterna föreslås få åtta platser, Moderaterna tre och övriga partier två vardera.

– Vi moderater i Norrland tycker att det här är en för stor grupp. Vi tror inte att man lyckas komma överens och förhandla sig fram till de beslut som krävs, säger Per Wahlberg.

Han menar att en konsekvens kan bli att regionbildningen riskerar att skjutas ytterligare fyra år framåt till 2023.

"En arbetsgrupp bestående av 27 personer utgör snarare ett mindre fullmäktige än en styrgrupp", skrev tre av Norrlandslänens moderater i en protokollanteckning.

Läs också: Moderaterna sågar ett Stornorrland: "Vill se samarbete söderut"

Ett annat bekymmer är att den nya styrgruppen inte är beslutsmässig, utan ska förbereda ärenden som ännu inte är beslutade.

Läs också: Splittringen djup i regionfrågan: "Uppenbart vi inte ska norrut"

Hans Hedlund (C) ser tvärtom fördelar med att styrgruppen består av 27 personer.

– För att alla partier i rimlighetens namn ska kunna få någon typ av representation så blir det den storleken. Och sen ska du också gärna ha någon kommunal representation. Jag ser inte storleken som något problem, säger Hans Hedlund.

Han menar att med en mindre grupp riskerar man att tappa förankring.

– Då är det bättre att det får vara lite tungrott och att man i vissa fall får skjuta upp något beslut några dagar, säger Hans Hedlund.

Blir det inte svårt att börja förbereda något som inte är beslutat?

– Ja, men vad har vi för val? Ska vi vänta ett år till på beslut då är vi helt körda, säger Hans Hedlund.

Vi har utan att lyckas sökt landstingsrådet Erik Lövgren (S) för en kommentar.

Mer läsning

Annons