Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya planer – vill sänka hastigheten på Bergsgatan: ”Har sett många smällar där genom åren”

Ett snabbväxande trafikproblem i industriområdet i Nacksta har fått kommunen att planera en hastighetssänkning till 50. – Det är under pendlingstiderna, morgon och eftermiddag som vi ser att behovet finns, säger Eva Forslund, trafikplanerare på Sundsvallskommun.

Annons

Läs också: Vill se åtgärdsförslag för att E14 ska bli kvar som 100-väg

Sundsvalls kommun gör just nu en större hastighetsöversyn i hela kommunen. Bland annat vid en del skolor har förändringar gjorts. Nästa steg är industriområdet i Nacksta. Eftersom Bergsgatan är en del av E14 så är det i dagsläget 70 kilometer i timmen där, trots att det är ett tätbebyggt område.

– Nu när detaljplanen har ändrats och industriområdet växer snabbt så har problem uppstått med långa väntetider för dem som vill köra ut på E14, bilarna kommer in för snabbt för att folk ska kunna ta sig från företagen och ut på E14, säger Eva Forslund.

Det är något som de som jobbar i området håller med om.

– Utanför här där jag jobbar går det mycket tung trafik. På morgonen kan det bli långa köer, säger Christian Hellberg, bilsäljare.

Läs också: Fyra nya fartkameror på plats längs E14

På bilföretaget där han jobbar finns en hel glasvägg ut mot korsningen som går mellan Bultgatan och Bergsgatan.

– Vi har sett många smällar där genom åren. När folk har väntat ett tag på att få komma ut så chansar de och tar även små luckor. De blir stressade, säger han.

Möbelhandlaren Magnus Jonsson åker själv inte under de mest hektiska tiderna, men han ser många kunder som har problem.

– Många kunder får stå länge och vänta innan de hittar en lucka. En del äldre kan ibland ha svårt att bedöma avståndet och hastigheten på de bilar som passerar och det har blivit en del smällar här utanför, säger han.

Magnus Jonsson ser nu positivt på den föreslagna sänkningen.

– Ja jag tror det blir bra, folk kommer i alla fall att sänka hastigheten en del. Det blir bättre för kunderna, säger han.

Bilsäljaren Christian Hellberg välkomnar förslaget med sänkt hastighet på E14 i Nacksta.

Även Christian Hellberg tror på förslaget.

– Ja, det blir lättare att ta sig ut. Man slipper åka och vända i rondellen för att kunna åka och tanka bilar, säger han.

Enligt tjänstemannaförslaget så ska hastigheten inte sänkas dygnet runt. Men under de mest hektiska tiderna när många pendlare åker in och ut ur stan, mellan klockan 07-09 och mellan 15-18 ska hastigheten vara 50. Resten av dygnet är det fortfarande 70 som gäller.

Trafikverket har hittills varit restriktivt till att släppa på nya påfarter till Bergsgatan eftersom det är en del av E14. Men nu när detaljplanen är ändrad så måste man göra det. Dessutom planeras en omdragningav E14.

– Det är inte optimalt att ha en Europaväg som går igenomen större stad. Därför jobbar nu Trafikverket på flera alternativ till omdragning, säger Eva Forslund.

Läs också: Här tankar du billigast i Västernorrland: "Vi skiftar pris flera gånger per dag"

Det finns även tankar på hastighetsförändringar inne i stan. I nuläget har de flesta gatorna i Stenstan 30 km/h som hastighetsbegränsning. Men de gator som fortfarande har 50 km/h, till exempel Köpmangatan, kan komma att få en förändring enligt vad ST erfar.

– Det kan jag inte kommentera än, det är något som vi tittar på nu och som vi vet först i höst hur det blir, säger hon.

Det definitiva beslutet om hastighetssänkning på Bergsgatan tas av politikerna på kommunfullmäktige i slutet på juni. Men förslaget harinte bara tagits fram av tjänstemän.

– Trafikverket har också varit med för att hitta den bästa lösningen. Det är det här förslaget de tycker är bäst, säger Eva Forslund.

Mer läsning