Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya prishöjningar för parkering i Stenstan – så här ser det ut från och med måndag

De som någon gång använt appen Parkster vaknade förmodligen på fredagen till en mindre rolig nyhet.
I oktober förra året chockhöjdes parkeringsavgifterna i Sundsvall, på vissa håll med 300 procent. Sundsvallsborna reagerade starkt över förändringen och nu är det dags igen.
På måndag är det dags för nästa zon att avgiftsbeläggas.

Annons

På fredagsmorgonen fick alla som registrerat sig på parkeringsavgiftstjänsten Parkster, som numera används på Sundsvalls gator, ett sms med kort information om nya avgifter i Stenstan. Vidare hänvisas alla kunder till kommunens hemsida.

"Bedrövligt", "Ett slag mot oss som redan har tajt ekonomi", "Nu är det billigare för mig att ta bilen till jobbet än att låta den stå hemma parkerad efter gatan! Brukar vanligtvis cykla året om men hädanefter blir det nog bilen alla dagar i veckan!", "Ni kan inte påstå att ni vill rädda stenstan samtidigt som ni höjer parkeringspriserna så här. Idiotiskt! Blir Birsta varje gång framöver iallafall".

Så löd reaktionerna i oktober när ST startade en livechatt där allmänheten fick tycka till om prishöjningen som skedde då.

Nu är det dags igen. Zonerna 2, 3 och 4 har redan justerats och snart är det dags för zon 1, det vill säga: Sjögatan, Storgatan, Trädgårdsgatan, Norra Järnvägsgatan, Esplanaden, Centralgatan, Bankgatan, Hamngatan, Kyrkogatan, Tullgatan, Köpmangatan och Strandgatan.

Foto: Sundsvalls kommunI det rosa området kommer avgifterna att höjas från och med måndag den 23 april.

På måndag den 23 april höjs priserna för att parkera på så kallad gatuparkering zon 1, i Stenstan.

Just nu säger parkeringsskyltarna någonting annat men det gäller att inte stirra sig blind på dessa från och med måndag. Omprogrammeringen av parkeringsautomater och utmärkning med skyltar sker successivt under vecka 17, meddelar Sundsvalls kommun på sin hemsida.

Detta gäller i zon 1 från och med måndag:

Vardag 8-19 15 kr/tim. Övrig tid 1 kr/tim.

Dag före röd dag 9-16 15 kr/tim. Övrig tid 1 kr/tim.

Röd dag/ helgdag 9-16 15 kr/tim. Övrig tid 1 kr/tim.

Tidigare och fram till på måndag har det kostat tio kronor i timmen i den rosa zonen. Avgiften höjs alltså med fem kronor per timme. Dessutom blir övrig tid avgiftsbelagd med en krona per timme. Tidigare har det varit gratis före klockan nio på morgonen och efter klockan fyra på eftermiddagen.

Även helgerna, som tidigare varit gratis blir nu betalningsskyldiga dagar i zon 1.

Detta är en del i den nya parkeringsstrategin som antogs av kommunfullmäktige den 29 maj i fjol.

"Ju mer attraktiv en parkering är desto högre bör taxan vara. Taxan tar vi inte ut för att vi tycker det är bra att det kostar pengar utan det är en nödvändighet för att styra trafiken", så svarar Sundsvalls kommun på sin hemsida på frågan varför parkeringsavgifterna höjs.

Läs även: 300 procent dyrare parkering – här är Sundsvallsbornas ilska efter stora höjningen

Foto: Sundsvalls kommun. Så här ser avgifterna ut i vardera zon i Sundsvalls innerstad.

Läs även: Jag har inte råd att betala er för dyra parkeringsavgift – nu är jag fast

Mer läsning

Annons