Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya Skönsmoskolan möter ytterligare hinder – granne överklagar bygget för tredje gången

Bygget av den nya Skönsmoskolan dröjer. Först var det upphandlingen som drog ut på tiden, sedan har tre separata överklaganden på bygglovet lämnats in. Det har varit höjden på byggnaden, parkeringsplatser och nu arbetsbodarna som ansetts vara problemen.

Annons

– Om inte bygglovbesluten hade överklagats skulle skolbygget kunnat påbörjas tidigare, säger Anders Bolin, bygglovschef på Sundsvalls Kommun.

Befolkningsunderlaget i området har ökat på senare år och den nya skolan är planerad för 520 elever, en utökning med 175 elever.

Målsättningen hos Drakfastigheter, kommunens fastighetsförvaltare, har varit att komma i gång så fort som möjligt, efter att beslutet om bygglov för arbetsbodar togs i slutet av juni.

– Det känns inte bra att det inte blivit som planerat, vi känner att vi har gjort allt vi kunnat, säger Peter Johansson, sektionschef hos Drakfastigheter.

Men det är framför allt en granne som inte ser med blida ögon på det planerade bygget.

Tidigare har bygget överklagats under upphandlingen, att den inte har gått rätt till.

Efter att den situationen var löst vidtog ytterligare överklaganden.

– Överklagandena har gällt bygglov för parkering, den nya skolbyggnaden och nu arbetsbodarna som kommer att stå där under perioden då de bygger, säger Anders Bolin, bygglovschef på Sundsvalls Kommun.

Nu överklagar grannen alltså för tredje gången och den här gången gäller det själva arbetsbodarna och bygget skjuts upp tills man når ett beslut.

– Ärendet kom in till oss för ett par dagar sedan så ännu har ingenting nytt hänt. Vi har skickat ut en bekräftelse att överklagan är mottagen, säger Ulrica Åsberg, länsjurist på länsstyrelsen i Västernorrland.

– Personligen är jag väldigt irriterad för jag tycker synd om de här barnen som står i kö. Vi har ett enormt behov av skolor och att fixa till skolsituationen på Skönsmon. Men politiskt kan vi inte göra någonting, det är så här spelreglerna ser ut, säger Hans Zetterkvist (V) vice ordförande Barn- och utbildningsnämnen.

Enligt grannen är inte detaljplanen för arbetsbodarna tillräcklig och denne anser också att det inte tagits hänsyn till det buller och den trafikökning som kommer uppstå i och med bygget.

– Jag har aldrig varit med om att ett bygge har överklagats så mycket på en skola, säger Hans Zetterkvist (V) vice ordförande Barn- och utbildningsnämnen.

ST har försökt att nå grannen för en kommentar men utan framgång.

Mer läsning