Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya studentbostäder nära universitetet

/
  • Från att ha varit ett kommunalt område med baracker, garage och förråd ska ytan förvandlas till billiga bostäder.
  • Glada miner var det när Lars Persson (FP) och Marie Selin, Mitthems vd, presenterade planerna på nya studentbostäder i går.
  • Bostäderna ska ligga inom det grå området på kartan.

Mitthem planerar att bygga mellan 150 och 200 nya studentbostäder i korsningen Dalgatan och Norra Järnvägsgatan där kommunen har garage och verkstäder i dag.
Går allt i lås ska de stå klara hösten 2015 när studenterna från Härnösand flyttar till Sundsvall.

Annons

Från att ha varit ett kommunalt område med baracker, garage och förråd ska den stora ytan förvandlas till billiga bostäder.

Planerna är att det ska bli variation på bostäderna, både studentkorridorer och lägenheter som täcker behoven både för ensamstående och mindre familjer.

Ska hålla nere kostnaderna

Marie Selin, vd på Mitthem, betonar att det är viktigt att hålla nere kostnaderna så att boendena inte blir för dyra.

– Arbetshypotesen är 3 000 kronor för en lägenhet på 20 kvadratmeter så vi måste hitta billiga lösningar, säger Marie Selin.

Om inte alla lägenheter efterfrågas av studenter ska även ungdomar som inte studerar kunna erbjudas en bostad i området.

– Situationen när det gäller student- och ungdomsbostäder är besvärlig i Sundsvall och vi har en garanti för studenterna. Det här kan bidra till att hantera den situationen, säger Lars Persson, kommunalråd (FP).

– Förhoppningsvis står grävskoporna här nästa höst.

I dag är området klassat som industrimark så det krävs planarbete för att få det omdefinierat, ett arbete som precis har påbörjats.

Det återstår också att klara av att sänka ljudnivåerna från järnvägen som ligger granne med fastigheten.

Garage kan bli bullerskydd

– Men det behövs garage och vi har funderat på att bygga garage eventuellt i två våningar och placera det mot järnvägen för att också få ett bullerskydd, säger Marie Selin.

De övriga byggnaderna kommer sannolikt att bli fyra till sex våningar höga.

– När de står klara så har vi även möjlighet att flytta om inom våra studentområden och därigenom frigöra lägenheter i de områden som vi behöver rusta upp.

Hon välkomnar synpunkter från studenter som har idéer kring framtida lösningar.

Perfekt läge

Lars Persson är verkligen nöjd att det nu ska byggas.

– Det är dessutom ett perfekt läge, centralt och nära till universitetet. Det stärker campus. Verksamheten som finns här nu behöver inte ligga så centralt och vi har 1,5 år på oss att hitta en ersättning.

I dag är det 5 000 studenter i Härnösand, men bara tio procent av dem studerar heltid, resten går på distansutbildningar. Så 500 studentbostäder finns det ett behov av, minst. För även de som studerar på distans behöver boende vid samlingstillfällena.

En bit på väg

Lars Persson har tidigare uttalat att han varit bekymrad för bostadssituationen i Sundsvall, både när det gäller hyres- och bostadsrätter och villor.

Då sade han att det skulle behövas ettusen nya lägenheter varav 250 skulle vara billiga ungdomslägenheter.

Nu ser student- och ungdomslägenheterna ut att närma sig det målet.

Mer läsning

Annons