Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya trafikproblem i Bergsåker – gamla bron ska rivas: "Sista delen i projektet"

Trodde ni att störningarnas tid var förbi när nya bron mellan Granlo och Bergsåker invigdes i fjol? Glöm det.
Inom kort väntar nya trafikproblem.

Annons

Läs också: Nya Bergsåkersbron invigdes

Passa på och titta, för den här vyn kommer inte tillbaka. Med start den 23 maj kommer den gamla bron i Bergsåker att knackas ned bit för bit, för att vara helt borta lagom till midsommar.

Bergsåkersborna och trafikanter i allmänhet som kontinuerligt rört sig kring gamla och nya bron är ett luttrat släkte. I flera år har det varit begränsad framkomlighet i området. Dels på gamla bron, dels på nya bron samt Timmervägen och järnvägen.

– Det har varit tufft för många, medger Anders Calissendorff, projektledare från kommunala gatuavdelningen.

Nu fortsätter den långa historien som började med ett brobygge som knöt ihop bygderna någon gång under 1900-talets första hälft. 2007 var den så pass skröplig att enkelriktning krävdes.

Med start 2013 byggdes så en ny bro, invid den gamla och med budgetram på dryga 70 miljoner.

Brodelen som går över järnvägen kommer att tas bort när det är tåguppehåll enligt tidtabellen. Till vänster den gamla bron som ska rivas, till höger den nya skapelsen.

I dag råder "en bro för mycket". Men istället för att ta efter de våldsamma lösningarna i den välkända krigsfilmen från 1977 kommer denna 218 meter långa betong- och armeringsjärnskoloss att finfördelas och fraktas bort under ordnade former.

– Nu inleder vi sista delen i detta långa projekt vilket innebär att den gamla bron ska rivas och det blir ingen störning på nya Bergsåkersbron, däremot på Timmervägen, säger Anders Calissendorff.

Läs också: Kaos i väntan på nya bron

Trafikproblemen denna gång kommer alltså att bli jämförelsevis ytterst begränsade. Tillsammans med byggentreprenören Peab har man tagit hänsyn till både tågtidtabellen och trafikflödet i allmänhet. Till exempel kommer delen över järnvägen att rivas över en helg när inga tåg passerar.

Anders Calissendorff, projektledare från gatuavdelningen, stadsbyggnadskontoret på Sundsvalls kommun.

Arbetet startar den 23 maj och beräknas vara färdigt en knapp månad senare, den 17 juni. Nya bron kommer att vara öppen under hela arbetet men trafikanter får räkna med begränsad framkomlighet, damm och buller. Mindre sprängningsarbeten kommer att ske på kvällen den 8 juni. Dessutom kommer Timmervägen, väg 86 mellan Bergsåkersrondellen och Tegelvägen, att vara avstängd mellan den 8 och 9 juni.

Fordon med maxvikt på 3,5 ton kommeratt kunna ledas om via Tegelvägen och Montörvägen. Tung trafik hänvisas österut, via Bergsgatan och sedan Parkgatan alternativt Björneborgsgatan.

Läs också: Störningar i busstrafiken när Bergsåkersbron ska färdigställas

Anders Calissendorff känner inget vemod över att trotjänaren i Bergsåker får ge vika.

– Nej, jag tycker tvärtom att den nya framträder på ett bättre sätt. Och det var mycket skador på den gamla.

Dessutom kommer man att slutföra markberedningen och planteringarna runt omkring nya bron.

Skönviksbron är kort och går i en skarp kurva över järnvägen. Stålbalkarna under bron ska nu målas.

Även Skönviksbron i Skönvik kommer att få en ansiktslyftning. Mellan den 2 och 6 juni ska stålbalkarna på undersidan av bron fräschas upp och målas. Sänkt hastighet och begränsad framkomlighet kommer att råda på Skönviksvägen.

Mer läsning

Annons